Téves információt közölt a Telex: nem adta el az állam a taszári repülőteret az SGF SILU Holdingnak…

…akik az Újpest FC-t sem vették meg – különben minden stimmel

Arról még mindig nem sikerült leszoknia a magyar média többségének, hogy felesleges izgalomba jönnie egy-egy MTI-hír hallatán, az ugyanis többnyire nettó hazugság, vagy valamely állami szerv, intézmény bűzlő öndicsérete. Ebbe a sorba tartozik az a pár napja megjelent Honvédelmi Minisztérium (HM)-közlemény is, amely arról tudósít, hogy „kármentesítik a taszári repülőtér területét” pontosabban a két egykori, nagy kapacitású üzemanyagtöltő állomás (régi taszári szlengben „ÜZA”) környékét, megtisztítják a szénhidrogénekkel szennyezett talajt, csekély 4.1 milliárd forintért. Ebbe az amúgy érdektelen önpromotáló hírbe sikerült becsempésznie a Telex című hírportálnak két teljesen fals információt, amelyek kiigazítása legalább nekünk, környékbelieknek fontos: nem, nincs eladva a taszári reptér, és az Újpest FC sincs.

Utóbbira csak egy fél mondat erejéig utal a Telex-cikk: „a cég mögött akkor ugyanaz a Németh János és Cseke István állt, akik nem sokkal később megvették az Újpest FC-t…” Itt a Telex azt a hibát követte el, hogy saját, korábbi cikkéből próbált az előzményekről tájékozódni, s lemaradt arról, hogy tavaly júniusban a fél magyar média hírül adta: nem, nem jött létre a nagy múltú csapat eladása. Habár tavaly januárban Roderick Duchâtelet tulajdonos és a reménybeli vevő, a SGF Silu képviselője, Kovács Zoltán aláírták a szerződést, ám a vállalt határidőre, június 30-ra

nem sikerült kipengetni a vételárat, a hétmilliárd forintot, így az üzlet nem jött létre.

Tegyük hozzá, hogy az Újpest eladása körül a Somogy megyei 3-as választókerület fideszes képviselője, a Dél-Dunántúl fejlesztési biztosa, Móring József Attila bábáskodott – talán ez volt a baj.

Már látótávolságban sincs a béka hátsója: az egyetlen leszakadó, fejlődési csapdában vergődő magyar régió nem más, mint a … Déééééél-Dunántúl!

Taszár ügye persze egészen más, de a Telex tévedése itt is egyértelmű,

miután „eladott” reptérről beszél. A tavalyi sajtóhírek ugyan erről szóltak, ám az adásvétel itt sem jött létre. Van ugyan egy kormányrendelet, a 1822/2021 számú, mely rendelkezik a repülőtér teljes területének értékesítéséről, és a vevőt is kijelöli, az SGF Silu Global Fund Holding „személyében”, a „versenyeztetés mellőzésével, legalább a független ingatlanforgalmi szakértő által megállapított forgalmi értéken”.

Mi viszont kikértük a reptér területének tulajdoni lapjait,

s ezekből megállapítható, hogy bár az SGF Silu próbálkozott, a tulajdonjog-átruházás a mai napig nem jött létre. Ez megállapítható abból, hogy a fő területen, a Taszár külterület 37/1 hrsz. változatlanul a Magyar Állam tulajdona, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. kezelésében, és a tulajdoni lapon szerepel egyrészt egy elutasító határozat, mely szerint „az SGF Silu Global Fund Holding ZRT (1065 Budapest, Hajós u.41. 1/1) javára történő tulajdonjog bejegyzése iránti kérelem elutasítva”, 2022. 02. 18. dátummal, valamint egy későbbi, 2022. 08. 18-as széljegy, szintén „tulajdonjog bejegyzése iránti kérelem” tartalommal, ismét az SGF Silutól, amely még nincs elbírálva.

A tulajdoni lapokhoz csatolt széljegy, mint az közismert,

csupán azt jelenti, hogy elindul(hatott) egy változás, amelyet a földhivatal a törvényi feltételek hiánya miatt még nem hagyott jóvá. Az elsőt múlt év elején elutasították, a második kérelem lóg a levegőben – vélhetően, mivel a kormányhatározat érvényesnek tűnik, a fizetéssel lehet a gond, vagy pl. azzal, hogy

nem tisztázódott a tényleges forgalmi érték.

Az biztos, hogy – cikkünk megjelenésének pillanatában – még az ingatlan-nyilvántartás adatai szerint a taszári repülőtér továbbra is állami tulajdonban van, ellentétben azzal, amit a Telex cikke állít.

H. I.


Ezt olvasta már?

Pár hét után már le is cserélték az eredeti tulajdonosokat a taszári reptér megvásárlására kijelölt cégben