Tíz kvízkérdés, amelyet, ha megválaszol magának, segíthet dönteni gumiégető-ügyben

Használt autó, tanúsítvány, népszavazás

Továbbra is őrült tempóban zajlanak az események: tegnap kiderült, hogy újabb közvélemény-kutatás zajlik a városban, ma pedig a Somogyi-Sonline tett közzé egy módfelett tanulságos írást arról, hogy milyen újabb hazugságokon érték-értük tetten a Homatechet: a Göttingeni Egyetemen senki nem tud arról az állítólagos szakvéleményről, amelyről István Gábor, a cég vezérigazgatója azt állította, hogy szerepe volt az egyébként is zavaros hátterű ISCC-tanúsítványok megszerzésében. Az alábbiakban azoknak próbálunk segíteni, aki még mindig a „nem vagyok vegyész, nem értek hozzá”, „én nem írok alá semmit, abból nem lehet baj”, s hasonló hozzáállással próbálják magukat felmenteni, s ezzel saját méltóságukat, felnőtt, dönteni tudó kaposvári polgár voltukat értékelik le súlyosan. Csak tíz egyszerű kérdés, minden vegyészkedés nélkül.

Első: venne-e Ön István Gábortól, a Homatech Zrt. vezérigazgatójától használt autót azok után, hogy kiderült róla: 2003-ban csalás, okirathamisítás és hűtlen kezelés miatt jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték?

Második: rábízna-e Ön egy olyan cégre egy 16 milliárdos, a Magyar Tudományos Akadémia által is elismerten környezetvédelmi kockázatokat hordozó beruházást, amelyet néhány hónapja, minimális alaptőkével hoztak létre, három fős létszáma van, és semmilyen tőkegaranciát nem tud felmutatni arra az esetre, ha a tevékenységével kárt okozna?

Harmadik: szívesen fogadna-e Ön egy olyan beruházást, amelyet Százhalombattán, egy jelentős ipari múlttal rendelkező városban közfelkiáltással, lényegében az önkormányzat és a lakosság összefogásával utasítottak ki azután, hogy egy százhalombattai vegyész és mérnök szakemberekből álló Műszaki Tanácsadó Testület kockázatosnak és értelmetlennek ítélte?

Negyedik: elfogadná-e Kaposvár polgármesteréhez hasonlóan feltétel nélkül egy olyan cég ajánlatát, amely egy lejárt környezetvédelmi tanúsítványra hivatkozik, majd, miután a KAPOS-T leleplezi, lecseréli azt egy más tartalmúra? Tegyük hozzá: a Homatechnek nincs is tanúsítványa, csak a licencadó szlovákiai DRON nevű cégnek, amely viszont a mai napig is a lejárt tanúsítványt tartja fenn a honlapján. (Tessék megnézni: dron.sk, és az ISCC emblémára kell kattintani – ott látható a tanúsítvány lejárati dátuma.)

Ötödik: támogatna-e Ön egy olyan beruházást, amelynek a megyébe települése ellen – az egyébként Fidesz-többségű – Pest Megyei Közgyűlés határozatban tiltakozott?

Hatodik: egyetért-e Ön azzal, hogy egy ilyen horderejű, a polgárok egészségét, ingatlanjainak értékét, a helyi turizmust, az élelmiszeripart, az oktatást jelentősen befolyásoló beruházást a nyilvánosság teljes kizárásával, titokban készítenek elő, és derült égből villámcsapásként, ultimátumszerűen jelentsenek be anélkül, hogy a polgármester legközelebbi munkatársai is tudtak volna róla?

Hetedik: Ön szerint mennyire tiszta a lelkiismerete azoknak, akik egyetlen nyilvános fórum után (amely persze eső után köpönyeg, mert Szita Károly a szerződést már április 7-én keresztülerőltette a közgyűlésen) csak zártkörű, kormánypárti aktivistáknak szánt tájékoztatókon győzködik Kaposvár népének egészen kis töredékét, nem mernek kiállni, a szemébe nézni a beruházást ellenzőknek?

Nyolcadik: mi kifogása lehet bárkinek az ellen, hogy népszavazás döntsön a gumiégető sorsáról azok után, hogy Kaposvár polgármestere, Szita Károly nyilvánosan támogatta a népszavazási kezdeményezést, majd ő, és a példáján felbuzdulva Gelencsér Attila, Kaposvár országgyűlési képviselője is aláírta a támogató íveket?

Kilencedik: Ön szerint mennyit számít Kaposvár több, mint negyvenezer aktív korú munkavállalói közösségében harmincöt fő, többségében feltehetőleg alacsony képzettségű, kisegítő feladatokat végző fizikai munkás? Számít-e annyit, mint a várható környezeti kockázat, a megnövekedő zaj, kamionforgalom, korom- és gumihegyek, a lehetséges egészségromlás, az elköltöző fiatalok, a csökkenő ingatlanárak?

És végül a tizedik: összességében mindenki számára az lenne a leginkább megnyugtató, ha népszavazás döntene ebben a kérdésben, amelyet egyébként hosszú egyeztetésnek, alapos előkészítésnek, ún. „társadalmi tervezésnek” kellett volna megelőznie. Meghallgatni minden érdekelt felet, párbeszédet folytatni a helyi médiában, szakértők vitáit figyelni, egyeztetni. Miután ezt elmulasztották, most itt az alkalom pótolni. Mi ezzel a probléma?

A válaszok azonnali értékelése (nem, nem kell lájkolni hozzá, vagyis éppen lehet…):

Ha Ön minden kérdésben a Homatech szája íze szerinti választ adott, akkor Ön nyilván István Gábor vezérigazgató, esetleg nb. neje (aki a cég környezetvédelmi igazgatója), netán valaki a szűkebb baráti körből.

Ha viszont Ön akár csak egyetlen kérdésben is a fenti kis érdekcsoporttal ellenkező állásponton van, akkor nyugodtan aláírhatja a gyűjtőívet, mert a népszavazás lesz a mindenki számára megnyugtató megoldás. Ilyen egyszerű.

H. I.

Szóljon hozzá a KAPOS-T Facebook-oldalán!