Eljött a megvilágosodás ideje: kiderült, miért is volt múlhatatlan szüksége Kaposvárnak egy jó főmérnökre!

Díszmagyarkodni kifizetődőbb, mint dolgozni

Egészen mostanáig, a 2018-as hétvégi Kaposvári Vágtáig rágta bensőnket a nagy kérdés: mi a pokolnak is kellett kinevezni az önkormányzat 2014-es választások utáni alakuló ülésén Tóth István korábbi alpolgármestert „városi főmérnöknek”? Ez a funkció ugyanis nagyjából száz évvel ezelőtt volt divatban a nagyobb – ma úgy mondanánk: megyei jogú – városokban. Persze tudjuk: azért kreálta neki Szita Károly ezt a posztot, hogy végre ne legyen alpolgármester, viszont ahhoz nyilván többet tudott a viselt dolgokról, hogy csak úgy utcára tegyék. A józan ész azt súgná az egyszerű halandónak, hogy egy egész műszaki igazgatóság dolgozik a polgármesteri hivatalban Szirják Imréné vezetésével, tehát semmi szükség egy, a múlt rendszerek valamelyikéből ittfeledett pókhálós figurára. Ám, hogy ez mennyire nem így van, a nemrég történtek fényesen igazolják.

A kérdés jogosságát látszólag erősítette volna, ami a napokban zajlott: az Ezredév utcai orvosi rendelő épülete megújul, amelyet – mondhatni szokás szerint – a Szemeco Kft. nyert el „közbeszerzésen” (nevezzük így e bohózatot most az egyszerűség kedvéért). Folyt, folydogált a munka, ám nemrég a Közbeszerzési Értesítőben megjelent egy módosítás a beruházással kapcsolatban, mely szerint „a Szerződés befejezési határidejét 2018. június 30. napjáról, 2018. augusztus 31. napjára szükséges módosítani”.

Bagatell két hónap, szóra sem volna érdemes. Azt azért jegyezzük meg, hogy a közzététel dátuma augusztus 27. – időben szóltak. Ám ami ennél sokkal érdekesebb, az a magyarázat, azt látni kell eredetiben:

 

… gyüvök mámma reggee, b@zmeg, hát fő van bontval a ‘zucca végestellen végig! Mondok, Jaóska! Ki kűtte ezeket ide? Hát, nem a tótpista az bisztos, mer az székelykaput faragtat lenn a susnyásba’!

 

Na, fussunk neki még egyszer: tehát azért nem készült el határidőre a felújítás, mert „a távhő vezeték építési munkáiról, annak helyszíni megkezdésével értesült mind a Vállalkozó mind pedig a Megrendelő, így előre nem lehetett rá felkészülni”.

Figyelem: tehát a megrendelő, Kaposvár városa nem tudott róla, hogy a saját cége,

a Kaposvári Önkormányzati Vagyonkezelő és Szolgáltató Zrt. az ő megbízásából távhővezetéket épít az Ezredév utcában! Sem a mindkét beruházást hivatalból felügyelő műszaki igazgatóság, sem a tekintetes főmérnök úr, akinek amúgy a koordináció lenne a dolga.

És itt nyilván adja magát a kérdés, hogy akkor vajon mivel is foglalkozik Tóth István, ennek a muzeális tisztségnek a viselője, ha már a városban, a város megbízásából zajló építési beruházások összehangolásával nem:

nos, amint kiderült, székelykapu-állítással!

Ő ugyanis az adományozója annak a tölgyfából szerkesztett alkotmánynak, amellyel Kaposvár újabb spirituális szintet lépett:

a Meistro lovastanya bejáratát díszíti az alkotás, természetesen Wass Albert idézettel a homlokzatán, s persze alatta, alig kisebb betűkkel harsog szerényen az adományozó neve is: Tóth István városi főmérnök. Valami nyomot csak kell hagyni a világban, emberek.

Ez azért, lássuk be, sokkal fontosabb elfoglaltság, semhogy odaférne mellé mindenféle piszlicsáré beruházási koordináció. Ugye, hogy nem.

És legyünk őszinték, az a Wass-idézet is nagyon ott van: „Együtt erő vagyunk, szerteszét gyöngeség.” Hát hogyne. Paulo Coelho, Oravecz Nóra, de különösen Nyári László, a bornírt közhelyek helyi Lionel Messije nyilván motollakánt pörögnek keserű levükben az irigységtől, annyira eredeti. Tóth uramnak valószínűleg minden mozgósítható agyi kapacitását igénybe vette az elmúlt hónapokban a székelykapu-projekt, hogy maradt volna másra?

Arra gondolni sem merünk, hogy a két szellemi erőközpont, a műszaki igazgatóság és a főmérnökség között, akik egymással vetélkedve bábáskodtak a beruházás fölött, elveszett a gyerek. És ne mulasszuk el megjegyezni:

azért irtózatos arcátlanság, a közélet mélységes züllöttsége, a törvények és a jó erkölcs semmibe vétele

kell ahhoz, hogy egy ilyen pimasz, cinikus mondatot valaki következmények nélkül le merjen írni a hivatalos Közbeszerzési Értesítőben. Itt tart ez a rendszer.

Ha pedig véletlenül mégis így esett, akkor minimum egy hatalmasat bele kellene a valagába rúgni a felelősnek, hogy hazáig szálljon, egyenesen, zúgva, mint a győzelmi (székely) zászló.

Persze, ha az illető székelykaput állított, állít, vagy állítani fog, az más. Akkor minden ki van fizetve, meg van bocsátva ezer évre előre és főleg vissza. Akkor lehet hivatalból …. khm, Tóth Istvánnak lenni.

H. I.


Fontos információ: a Facebook megváltoztatta az Ön által követett oldalak megjelenítését!

Ha tudni akar arról, amit Kaposvár vezetése és az általa uralt cselédmédia elhallgat, csupán annyit kell tennie, hogy Facebook-oldalunkon a „követés” gombra kattintás után állítsa be a „megjelenítés elsőként” opciót!

Így nem veszítjük egymást szem elől! Köszönjük!