Tüntetések évada: Kaposváron kedden és szerdán lesznek demonstrációk

„A félelem megeszi a lelket” – Frissítve!

Míg Budapesten egymást érik tömegtüntetések, s már az ország egyes településein is fel-felemelik a fejüket a népek, Kaposváron eddig – mondhatni, szokás szerint – csendes volt az utca. Az elmúlt napokban mindössze egy kissé pikírt hangvételű molinó került ki a lebontásra, s néhány méterrel arrébb újjáépítésre ítélt donneri gyalogos felüljáró korlátjára: „a legközelebbi tüntetés Budapesten van”. Ez persze már a kikerülés pillanatában is sántított, hiszen a közeli nagyvárosban, Pécsen például 7-800 fős, jó hangulatú demonstráció volt aznap: még az ottani cselédmédia szerkesztőségét is sikerült tojással meghinteni. Az eseményt, akárcsak a budapestiek többségét, a Momentum szervezte, és, ha minden igaz, a keddi kaposvári fáklyás felvonulást is ez a párt jegyzi.

Frissítés, 14.30: az MSZP, a DK, az LMP és a Jobbik, valamint a Societas kaposvári szervezetei nemrég hivatalosan is közölték, hogy – eleget téve a meghívásnak – részt vesznek a demonstráción.

Frissítés 19.30: Módosult az útvonal: a Petőfi térről az Irányi Dániel és a Fő utcán át vezet a kijelölt útvonal az Európa térre!

A rendezvény kedden, 18-án 17.30-kor kezdődik a Petőfi téren, a fáklyagyújtással,

innen vonulnak a Teleki és a Múzeum az Irányi és Fő utcákon át az Európa térre, ahol beszédet mond többek között Nemes Balázs, a Momentum országos szóvivője.

Az esemény hivatalos közlemény formában – a törvényi szabályozás miatt – cikkünk írása idején még nem jelent meg, a hozzá készült kép ez volna:

 

A Momentum, a PSZP, az X generáció és a Panda felhívása a kaposvári demonstrációra

 

Ha további információk jutnak el hozzánk ezzel kapcsolatban, frissítésben közzétesszük – időközben megérkezett az esemény:

https://www.facebook.com/events/222281265337659/

A másik tüntetéssel kapcsolatban annyit kell előre bocsátanunk,

hogy az ún. „rabszolgatörvény” napirendre kerülésekor, és az első tömegmegmozdulások után azonnal megkaptuk a kérdéseket és némi burkolt szemrehányást is:

és Kaposváron mi lesz? Mert a cselédmédiából biztosan nem tudjuk meg!

Nos, tüntetést szervezni nem a mi dolgunk, a hiteles tájékoztatás annál inkább: azonnal megkérdeztük a Somogy Megyei Rendőr-Főkapitányságot, hogy kért-e valaki engedélyt ilyen vagy hasonló közúti demonstrációra. A válasz akkor határozott „nem” volt, azóta viszont a Facebook útján értesültünk róla:

szerdán, 19-én 10.00 és 17.00 között félpályás útlezárásra, forgalomlassításra kerül sor

Kaposváron a Somssich Pál utca Pete Lajos és Ezredév utcák közti szakaszán.

Ezt a figyelemfelkeltő szolidaritási, ill. nyomásgyakorló eseményt a Vasas Szakszervezet (Márkus Péter), és Árok Kornél szervezi – utóbbiról nem tudni, magánszemélyként, az MSZP városkörnyéki szervezetének elnökeként, vagy, mint a Somogy megyei szervezet alelnöke.

A rend kedvéért felhívtuk a Vasas Szakszervezetet, és a Dél-Dunántúli Regionális Képviseletnél megerősítették, hogy valóban az ő rendezvényükről van szó.

Az esemény legális volta azért is fontos, mert többekben felmerült, s ennek itt-ott, a közösségi oldalakon hangot is adtak: a Somssich utca talán nem a legalkalmasabb helyszín egy ilyen fellépésre, hiszen korlátozhatja a tűzoltóság kihajtását, és naponta minimum tíz-tizenöt mentőautó is elrobog ott a kórház felé.

A szervezők szerint mindezt egyeztették az érintettekkel – beleértve a rendőrséget is – akik „áldásukat adták”. Ezt ugyan némileg rejtélyes posztban közölték, de bízzunk benne, hogy a rendőrség valóban a helyzet magaslatán áll, és meg tudja ítélni, hogy

okozhat-e bármi jóvátehetetlent egy ilyen félpályás útlezárás.

Mert abban biztosak lehetünk: erkölcsi értelemben az volna a jóvátehetetlen károkozás, ha nem állna legalább lélekben mindenki, minden kaposvári mellettük. Azok mellett, akik – félretéve pártoskodást, személyeskedést – veszik a fáradságot, s persze legalább ennyi bátorságot ahhoz, hogy szánjanak egy órát az életükből kedden egy csendes sétára, vagy azok mellett, akik felveszik a láthatósági mellényt, és vállalják a hálátlan, sokszor szitkokkal, megvető pillantásokkal kísért kiállást.

Mert ennél már tényleg nem lehet világosabb: ez mindannyiunkért zajlik, mindannyiunkról szól.

H. I.

Frissítés: a Nyomtassteis! kiadta különszámát az ellenzéki követelésekről. Letölthető innen, könnyedén kinyomtatható. Jó lenne, ha minél többen osztanák mindkét demonstráció helyszínén.


Fontos információ: a Facebook megváltoztatta az Ön által követett oldalak megjelenítését!

Ha tudni akar arról, amit Kaposvár vezetése és az általa uralt cselédmédia elhallgat, csupán annyit kell tennie, hogy Facebook-oldalunkon a „követés” gombra kattintás után állítsa be a „megjelenítés elsőként” opciót!

Így nem veszítjük egymást szem elől! Köszönjük!