Újabb demonstrációk Kaposváron: holnap tiltakozás a túlóratörvény ellen, csütörtökön Nagy Imre emlékének védelmében

Második figyelmeztetés

Ahogy az ország számos helyén, kisebb-nagyobb városában már szinte gyakorlattá vált, Kaposváron is folytatódik a fellépés az egyre leplezetlenebb önkény ellen. A napokban világossá vált, hogy a túlóratörvény ügyében a kormány még tárgyalni sem hajlandó, így az ellenzéknek és a szakszervezeteknek nincs más választásuk, mint a tiltakozás folytatása, ill. előbb-utóbb a beígért keményebb lépés, a sztrájk. Január első hete bebizonyította, hogy a tüntetések lendülete nem hagyott alább, egyre többen csatlakoznak – már nemcsak a meleg szobából – a demonstrálókhoz. Kaposvár polgárai – a december 18-ihoz hasonlóan – ellenzéki pártok kezdeményezésére és a szakszervezetek részvételével állnak ki a jogaikért kedden.

A keddi tüntetés – ahogy az országban szinte mindenhol – mondandójában túlmutat a „rabszolgatörvénynek” nevezett, a túlmunkaidő megnövelésén, és elszámolásának szinte korlátlan, csak a munkaadó számára kedvező lehetőségén. A közigazgatási bíróságok kormány alá rendelése, a sajtószabadság egyre durvább és gátlástalanabb korlátozása, a korrupció,

fideszes két lábon járó krumpliszsákok és beszélő disznósajtok pimasz urizálása át kellett, hogy szakítsa a béketűrés gátját.

Szinte nincs nap, hogy ne borzolná a kedélyeket egy-egy, akár apróságnak tűnő provokáció: most éppen az, hogy a Miniszterelnökség új, várbéli épületében annyiért zabálhatják degeszre magukat az „urak” a Gundeltől, amiért az utca embere tíz deka kolbászt sem tud megvenni a legolcsóbb helyen.

A keddi tüntetés – hasonlóan a 18-ihoz – a Petőfi-szobortól indul 16.30-kor. Most is menet lesz, de nem fáklyás. Az Európa térre vonulnak, itt lesznek a beszédek: hasonlóan a korábbiakhoz, főleg a szakszervezetek képviselőié lesz szó. Információink szerint Utasi Tamás, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) somogy-tolnai titkára, Hornyák József és Benke Norbert a Vasas Szakszervezet helyi, ill. dél-dunántúli képviselője szólal fel, valamint – kisebb meglepetésként

Bogdán Erik, a Kaposvár Mosttól nemrég elbocsátott(?), eltanácsolt(?) kiutált(?) fiatal újságíró.

Nyilván van mit mondania a kaposvári sajtószabadság állásáról.

Csütörtökön újabb, némileg más természetű tüntetésre kerül sor: habár vannak, akik úgy gondolják, hogy a budapesti Nagy Imre-szobor eltávolítása olyasféle provokáció, ami csak a figyelem elterelésére szolgál, ha másnak nem, de a szülőváros polgárainak becsületbeli kérdés kiállni a mártír miniszterelnök kultuszának napjainkban folyó, a jelenlegi kormány által kezdeményezett tudatos rombolása miatt. A Nagy Imre Társaság-PSZP-MSZP-DK-Momentum-TizenX-Magyar Panda-szervezésű rendezvény, ill.

gyertya(mécses)gyújtás 17 órakor kezdődik a miniszterelnök szobránál.

Beszédet mond a Társaság képviseletében többek közt Szántó László, és elhangzik Jánosi Katalinnak, Nagy Imre unokájának a demonstrációt, a szülőváros kiállását üdvözlő levele.

Ez lesz a hét, január második hete, melyet reméljük, egy másfajta időszámításban is feljegyeznek majd.

H. I.


Fontos információ: a Facebook megváltoztatta az Ön által követett oldalak megjelenítését!

Ha tudni akar arról, amit Kaposvár vezetése és az általa uralt cselédmédia elhallgat, csupán annyit kell tennie, hogy Facebook-oldalunkon a „követés” gombra kattintás után állítsa be a „megjelenítés elsőként” opciót!

Így nem veszítjük egymást szem elől! Köszönjük!