Újabb fejlemények a kaposújlaki szennyezés ügyében: a kormányhivatal közleménye és a kissé lehangoló mai állapot

Miért is nem lepődtünk meg? – Frissítés: igazi szenzáció! – Újabb frissítés: amit a Kapos Tv művel, az már tényleg vicc!**

Nemrég kaptuk meg a Somogy Megyei Kormányhivatal közleményét, mely a kaposújlaki építés-bontási törmelék illegális lerakásával kapcsolatos vizsgálatról számol be. A szűkszavú, kevés konkrétumot tartalmazó szöveget eredetiben közöljük. Annyi derül ki belőle csupán, amit előző cikkünkben leírtunk: a szállítást végző vállalkozót találták felelősnek, aki köteleztek az irtózatos, ezer köbméteres nagyságrendű törmelékmennyiség elszállítására, és hivatalos lerakóban történő elhelyezésére. Ennek határidejét az augusztus 9-én tartott helyszíni szemle után szeptember 20-ában jelölte meg a hatóság, ám a mai napig – erről szintén vannak képeink – semmi nem történt, a helyszín ugyanúgy néz ki, mint korábban. Ezért a felelősre kétszázezer forintnyi bírságot szabtak ki. A közlemény nem beszél arról, hogy tett-e külön büntető feljelentést környezetkárosítás miatt a hatóság hivatalból, sem, hogy mi a teendő a továbbiakban, már, ha mégsem tűnnek el a kaposújlaki vízmosásból a Csiky Gergely Színház darabjai.

A közlemény :

 

A Somogy Megyei Kormányhivatal közleménye.

 

Nesze semmi, fogd meg jól. Másokat – ahogy ezt korábbi cikkünkben már utaltunk rá – súlyos bűnvádi eljárás, pénz- és börtönbüntetés sújtott ennek töredékéért. Egyszerűen érthetetlen – dehogy, sajnos nagyon is érthető – hogy azt, aki egy nyomorult, rusnya virágtartóra ráfest két tenyérnyi jelet, vagy aki a járda repedéseire eredeti, játékos módon színekkel felhívja a figyelmet, az ügyészség hörögve, fogcsattogtatva veti rá magát, uszítja utána a rendőrséget, de, ahol ezer tonnás nagyságrendben szennyezik súlyosan az élő természetet 2017-ben, ott nem találnak feladatot a bűnüldöző szervek.

Sem feljelentés, sem a ZÁÉV, az önkormányzat, vagy a terület tulajdonosának felelőssége még csak érintve sincs a közleményben. Szép.

Így festett a helyszín ma:

 

A helyszín egy része ma, szeptember 21-én. Látható, hogy a sok eső kimosott egy újabb részt a korábbiakhoz képest.

 

Szerintünk csupán érzékcsalódás volt, hogy informátoraink néhány köbméternyi fogyatkozásról számoltak be: csupán a nagy esőzések mosták lejjebb a hulladék egy részét, s nyilván továbbították a talajba és a víznyelőkbe a kioldott szennyező anyagokat, amelyek vélhetően egyenesen a kaposújlaki vízellátó rendszerben kötöttek ki.

Ilyenkor szerintünk a hatóságoknak sokkal erélyesebben és hatékonyabban kellene fellépnie:

állami pénz felhasználásával azonnal és nagy erőkkel eltávolítani, elszállítani a teljes mennyiséget, mintavétellel, laborvizsgálatokkal meggyőződni arról, hogy mennyire szennyeződött a talaj, és szükség esetén eltávolítani azt is.

Erre még csak halvány remény sincs. Látszik, hogy milyen tessék-lássék módon viszonyul az ügyhöz minden hatóság, kelletlenül, szűkszavúan válaszolgatnak, és legszívesebben a kisujjukat sem mozdítanák. Nemzeti Együttműködés Hézagmentes Rendszere.

H. I.

A Kapos Tv honlapján összekeverik a a kaposmérői és a kaposújlaki esetet: ennyire ismerik szűkebb hazájukat és a köz ügyeit…

Frissítés: Igazi szenzáció: A Mészáros Lőrinc tulajdonú Somogyi-Sonline 51, azaz ötvenegy nappal az esemény után rövid beszámolót közöl az esetről, mintha ez lenne a világ legtermészetesebb dolga! Visszatért a remény!

Újabb frissítés: A Kapos Tv erről szóló tudósításában nemes egyszerűséggel összekeveri a kaposmérői inert hulladéklerakó elleni tiltakozást a kaposújlaki  környezetkárosítással. Hihetetlen: a tudatlanság és nemtörődömség fellegvára – nem véletlen, hogy lassan a városvezetésnek is kínosak lesznek, és háttérbe szorulnak még a Kaposvár Most mögött…

Nyilvánítson véleményt (lájk, komment, megosztás, ilyenek) a KAPOS-T Facebook-oldalán!