Újabb közbringás mesék: most épp őszre ígérik, de a propagandistáikat már kitömték közel húszmillióval

Ebből lesz az extraprofit a Zselici Forrásnál?

Június 17-én lejárt annak a kivitelezési szerződésnek a határideje, amelyet Kaposvár városa kötött a New Line Technologies Kft.-vel a kaposvári közbicikli rendszer kiépítésére. A már többször biztosra ígért beruházásnak viszont egyelőre nyoma sincs a város közterein, pedig 2019. márciusában Borhi Zsombor alpolgármester égre-földre esküdözött, hogy 2020. elején már használhatják a kaposváriak a megújult szolgáltatást. Ehhez képest két év csúszás után megint csak egy lejárt határidőt látunk, megvalósítás sehol. A Zselici Forrás Kft. viszont, a Kaposvár Most és kapcsolt részeinek kiadója dörzsölheti a markát: 18.7 millió forintot kapnak a projekt keretéből „közbringa szemléletformáló kampányra”. Ők már a pénzü(n)knél vannak.

Kérdés persze, miről fog szólni ez a „szemléletformáló kampány”:

sejtésünk szerint arról, hogy „majd lesz, ha lesz, ha ideér, addig meg mindenki tegye a pofáját alapjáratra, és ne kérdezősködjön, főleg ne a közgyűlésben, mert azzal csak felidegesíti a polgármester urat”. Ez is egy szemlélet: az igazi „Kaposvár-modell”.

Arról természetesen sehol egy szót sem hallani, hogy egy közbeszerzés

keretében megvalósult beruházásnak elvileg szigorú feltételei vannak: ha pl. a szállító önhibáján kívül csúszik a megvalósítás, azt illik igazolni, s közös megegyezéssel írásban, hivatalosan módosítani a szerződést. Ha nincs méltánylást érdemlő ok, akkor a vétkes fél kötbért tartozik fizetni. Ezek afféle evidenciák, amelyek máshol maguktól értetődnek, Kaposváron viszont erre általában amolyan osztályon aluli kocsmai szinten szokott válaszolni Szita Károly: „nyugodjon meg képviselő úr, előbb-utóbb meglesz, én vagyok rá a garancia”, s hasonlókat.

Hogy mennyire ótvar, álszent nyomorultak a propagandistáikkal együtt,

azt kiválóan jellemzi az egész közbringa-műsor: június 17-én lejárt a szerződésben rögzített határidő, Pintér Attila ellenzéki képviselő a június 16-i közgyűlésen megkérdezte Szita Károlyt, hogy mi a helyzet a beruházással, erre kapta a fenti szokásosan kocsmai szintű választ. Kis túlzással percekkel később –a közgyűlés még véget sem ért – felkerült a Kaposvár Mostra egy rövid cikk,

mely szerint „őszre itt a kaposvári Tekergő”.

Példás együttműködés. Arról persze nem esik szó, hogy lejárt a határidő, lesz-e kötbér, mi a késés oka, számíthatunk-e újabb határidő-csúszásra, módosították-e a szerződést, semmi. A kaposvári önkormányzat közbeszerzései között viszont ott van egy megbízás, melynek kedvezményezettje a Zselici Forrás Kft. – a Kaposvár Most, a Kapos Extra és a Rádió Most kiadója – 18.7 millió forintot kasszíroztak a „közbringa szemléletformáló kampányára”.

Ennek ismeretében nem meglepő, hogy a Zselici Forrás Kft.,

melynek egyszemélyi tulajdonosa Farkas Mária Ilona, 2021-ben 162 millió forintos árbevétel mellett kiemelkedő, 33 millió forintos adózott nyereséget tudhat magáénak, amelyet bízvást nevezhetünk extraprofitnak (20%). Így aztán honfiúi (honleányi) kötelessége lenne jelentkeznie a Pénzügyminisztériumnál, hogy a kaposvári polgárok manipulálásából, megtévesztéséből származó hasznukat lefölözhessék a haza üdvére.

H. I.


Ezt olvasta már?

És akkor hol is van a beígért közbringa? A városházi környezetvédelmi igazgató úgy beszél róla, mintha létezne!