Újabb lemondott Gálvölgyi-előadás: az „elháríthatatlan technikai okok” és más mesék

Közfoglalkoztatottak és fideszes trollok csatasorban

Talán nem lesz haszontalan néhány szó erejéig visszatérni a 24-i Gálvölgyi-est lemondásának körülményeire, különösen azok után, hogy nemrég egy másik kaposvári előadást is töröltek, amelynek szintén a Kossuth- és Jászai-díjas színművész lett volna az egyik oszlopa. A november 8-i Mennyei Hang című Peter Quilter-darab a Játékszín közlése szerint „elháríthatatlan műszaki körülmény miatt” marad el. A konkrét okot persze ilyenkor sem lehet hivatalosan tudni, gondolni meg nyilván mindenki – az előzmények ismeretében – azt gondol, amit akar, bár…

… vannak bizonyos jelek. A legfontosabb előzmények: Gálvölgyi Judit, a művész felesége írta saját Facebook-oldalán október 23-án, hogy a másnapra tervezett „A Gálvölgyi” c. önálló estet „a megrendelő művelődési ház váratlanul lemondta”. A KAPOS-T ezt az információt közzétette, miután meggyőződtünk arról, hogy hiteles forrásból származik. (Gálvölgyi János nevében és képével két FB-kalózprofil is létezik, tehát indokolt volt az óvatosság – a művésznek nincs Facebook-oldala. Azonkívül tudjuk, hogy mostanában hamis Gálvölgyi-nyilatkozatok is napvilágot láttak a közösségi oldalon.)

Beszámoltunk arról továbbá, hogy sem a művelődési ház, sem az est helyszínéül szolgáló Szivárvány „kultúrpalota” honlapján nincs nyoma annak, hogy az előadás elmaradna. Az Index átvette a cikkünket – 16.57-kor tették ki, ez itt fontos –, megkérdezte a Játékszínt és az Együd művelődési központot. Az Index-cikket másfél órával később frissítették: a Játékszín elhárította a reagálást azzal, hogy a kaposvári intézmény az illetékes, az Együd pedig ekkor válaszolta azt, hogy

„a korábbiakhoz hasonló módon hirdettük meg az előadást, ennek ellenére kevés számú, mintegy tíz jegy kelt el. Az előadás előtt 10 nappal mondtuk le a Játékszínnel közös megegyezés alapján a fellépést”.

Nos, mindezzel csupán két-három apró gond van: ha így volt, miért nem értesítették a művészt?

Miféle eljárás az, hogy egy tíz nappal korábban egyeztetett lemondást épp csak az érintettel nem közölnek?

Miért volt még másnap, tehát az előadás napján is olvasható mindkét honlapon, az Együdén és a Szivárványén is az előadás érvényesként?

Ha hiszünk a művelődési ház közleményének, amit persze senkinek nincs módjában ellenőrizni, csupán egy Szita Károly kegyéből álláshoz jutott csinovnyiktól származó információról van szó, akkor is:

azt a tíz elővételben jegyet vásárló polgárt miért nem veszik emberszámba?

Ők ugyanis eszerint sehonnan nem értesülhettek arról, hogy elmarad az előadás, legfeljebb a KAPOS-T-ből. Felöltöztek szépen, netán bébiszittert fogadtak, esetleg utaztak x kilométert azért, hogy aztán zárt ajtók fogadják őket?

Kért valaki elnézést mindezért? Nem tudunk róla, csupán az ilyenkor szokásos fideszes troll-nyáladzás élénkült meg kissé: jöttek „a kutya sem volt kíváncsi Gálvölgyire” -kommentek és cikkek, mintegy igazolva, hogy

valójában miről is szólt ez a művésszel szemben barátságosnak nem nevezhető hozzáállás.

A Népszava is loholt kicsit az események mögött. Fél nyolckor, órákkal az Index-cikk bővítése után, mint saját információt közölték az ominózus „tízen vettek jegyet-sztorit”. Meg is elégedtek azzal, hogy a fél- vagy inkább negyed információval feladják a troll-hadseregnek a magas labdát, s arra a kérdésre már nem futotta a qrvanagy szakmaiságból, vajon miért szerepelt még az előadás napján is élőként a honlapokon, vagy, hogy miért nem értesítették az érintettet, s persze a jegyet vásárlókat.

Persze mi is feltettük a kérdéseinket, csak mi a Játékszínnek – ehhez nincs szükségünk a Kercza-Lengyel-féle slapajképző éltanulójának jótanácsaira – s a válasz, pontosabban annak hiánya árulkodó volt: megkérdeztük egyrészt, hogy az Együddel miben állapodtak meg a produkció reklámozásával kapcsolatban. Erre az volt a válasz, hogy „nem közérdekű információ”, tehát nem lehet tudni, hogy a szerződő fél milyen hirdetési tevékenységet várt el, de azt a vak is láthatta, hogy

nem szaggatták az istrángot a közönségszervezők, a városban szinte senki nem tudott arról,

hogy lesz egy ilyen előadás. Másrészt megkérdeztük (volna) a lemondás körülményeit: ki, mikor, miben mulasztott. Erre is csupán az volt a válasz, hogy „nincs további közlendőjük” a korábban nyilvánosságra kerültekhez képest.

Itt tennénk hozzá: annak esélye, hogy Szalay Lilla, az Együd igazgatója válaszoljon a KAPOS-T kérdéseire, kisebb, mint Felder Frigyesnek, a Kapo(c)s Facebook-csoport „megosztó” emberének díjat nyerni egy általános iskola alsó tagozatos szövegértési versenyén. Neki sem sikerült ugyanis érzékelni – s ennek hangot is adott – Gálvölgyi Judit Facebook-posztjánál

az iróniát abban a megjegyzésben, hogy „természetesen nincs mögötte politikai megfontolás”.

A következő, a november 8-i előadás lemondásának oka sem kevésbé regényesek.

Az Együd Indexnek adott nyilatkozatában az szerepel, hogy „Jelenleg erre az előadásra sincs a megszokotthoz hasonló érdeklődés. Amennyiben a jegyeladás nem éri el a kívánt mértéket, úgyszintén a Játékszínnel fogunk egyeztetni.”

Ehhez képest a Játékszínre hivatkozva közlik – most gondosan, előre – hogy „elháríthatatlan műszaki körülmény miatt” marad el az előadás. Mi bizony látunk némi ellentmondást feszülni az érdeklődés hiányáról és a műszaki okokról szóló állítások között.

Szaladunk is rögvest megkérdezni szegény Együd-igazgató nénit, hátha erre is van valami bombabiztos magyarázat – politikai megfontolás nélkül. Nekünk van némi sejtésünk arról, mi állhat a háttérben:

Azon kívül, hogy már lassan csak közfoglalkoztatottak dolgoznak az intézményben,

akiknek nagy részét tavasszal kampányszerűen kirúgták, hogy, miután lényegében tetszhalott állapotba került a ház, szeptemberben szép számban visszavegyék őket. Ma ott tartanak, hogy egy ügyintézőnek kell lemennie teremőrnek, ha véletlenül betéved egy látogató a kiállítást megnézni, és a pénztárak sem véletlenül vannak csak délután nyitva.

Nincs, aki dolgozzon, aki az érdemi szakmai, közönségszervező, ügyintéző munkát elvégezze.

Ezt egy nyilatkozatban elismerni a KAPOS-T-nek, nyilvánvaló és azonnali egzisztenciális öngyilkosság lenne. Marad helyette az agresszív, a „főnöknek”, no meg a fideszes csőcseléknek is tetsző, politikailag stiches nyilatkozat. Az még mindig jobb. Gálvölgyi Jánost meg legfeljebb a polgári neveltetése tartja majd vissza attól, hogy köpjön egy hegyeset, ha Kaposvár nevét meghallja, ahogy annak idején Hofi Gézáról is tartotta a városi emlékezet.

H. I.


Fontos: a Facebook megváltoztatta az Ön által követett oldalak megjelenítését!

Ha tudni akar arról, amit Kaposvár vezetése és az általa uralt cselédmédia elhallgat, csupán annyit kell tennie, hogy Facebook-oldalunkon a „követés” gombra kattintás után állítsa be a „megjelenítés elsőként” opciót!

Így nem veszítjük egymást szem elől! Köszönjük!