Vágányzár a Kapos völgyében: öt röpke óra, és már ott is van a gyanútlan utazó Budapesten

Száz vasutast, ezeret!

Nem áll szándékunkban felvenni semmiféle szolgáltató oldal-stílust: a kattintás-lájkvadászatot az időjárással és a traffipax-információkkal meghagyjuk a kaposvári cselédmédia tartalom és mondanivaló híján tengődő egységeinek. Baj persze, hogy ezzel láthatóan sokakat húznak magukhoz le, az igénytelenség mocsarába. Most mégis egy roppant triviálisnak tűnő vasúti menetrendi kérdésnek szentelnénk néhány bekezdést, egyrészt azért, hogy akiket érint, legalább tőlünk értesüljenek arról, hogy az idei nyár néhány hetében mennyi időt fognak vonaton-pótlóbuszon ülve tölteni, ha a fővárosba igyekeznek, másrészt viszont érdekesnek találjuk, hogy az említett médiacselédség, a hatalom hasznos hülyéi, s persze a MÁV, bősz szolgáltatói ügybuzgalom ide vagy oda, erről az átmeneti menetrendi katasztrófáról elegánsan elfelejtették tájékoztatni a nagyérdeműt.

Tehát a pőre, ám annál mellbevágóbb tény: június 17-től július 9-ig (vagy ki tudja, meddig)

a Szabadegyháza és Keszőhidegkút-Gyönk állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt Budapest–Pusztaszabolcs–Dombóvár-Kaposvár vasútvonalon módosított menetrend szerint közlekednek a vonatok. Ez a gyakorlatban – a Pécs és Térsége Közösségi Közlekedéséért Egyesület és a hivatalos menetrend szerint – azt jelenti, hogy a Kapos folyó mentén zötykölődő pótlóbusz igénybevétele esetenként akár csekély két órával növeli meg – nyilván a Dombóváron egyesülő vasútvonalak miatt – Kaposvárról a fővárosba utazók menetidejét (is).

Nos, minderről a MÁV és az erős és büszke helyi csicskamédia erősen és büszkén elfelejtett tájékoztatni: sem a Somogyiban, sem a Kaposvár Moston nem találtunk még csak hasonló bejegyzést sem. A Kapos Tv honlapján van egy június 13-i hír arról, hogy MEGSZŰNT a vágányzár a balatoni vasútvonalon.

Arról, hogy máshol a kaposvári utazóközönséget erősen érintő, másfél-kétórás késéssel járó vágányzár lép életbe, hallgatnak.

 

Részlet a ma érvényes Kaposvár-Dombóvár-Budapest menetrendből: látható, hogy négy óránál egyik sem adja alább, de akad öt órás menetidő is.

 

Természetesen nem azt vitatjuk, hogy időnként szükség van karbantartásra, felújításra, s ez kényelmetlenséggel jár. Mondjuk a Kaposvár-Budapest vonalon már elég volna a jóból, így a sokadik év után. Az említett pécsi egyesület pl. azt kifogásolja, hogy a pótlóbuszok az expresszek esetében miért nem az M6-os autópályán mennek Budapestig, így behozható lenne az időveszteség.

Mi viszont azt is megkérdeznénk, miért nem lehet erről tisztességesen tájékoztatni a kaposváriakat.

„Csak a jó hír a hír” igazította el a bemutatkozó szerkesztőségi értekezleten Lengyel János (tele pofával kommunistázók figyelmébe: ’89 előtt a kommunista állampárt, az MSZMP politikai munkatársa), a Somogyi főszerkesztője. Répás Orsolya pedig, a Kapos Tv ügyvezetője (aki mellesleg, álláshalmozás okán a Kapos Holding sajtómunkatársi posztjáról is kitúrta elődjét, Katona Józsefet, és most ismét szülési szabadságra ment) egyenesen azt ordította egyik, a Facebookon magát kissé elengedő beosztottja arcába:

„ez egy fideszes téééévéééééé!!!! Döntse el mindenki magának, melyik a jobb.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke államférfiaknak kijáró, megkülönbözetett tisztelettel, díszvacsorán fogadta Szita Károlyt, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnökét, aki csekély fél évvel ezelőtt nyilvánította ki a szándékát, miszerint személyesen kívánja eligazítani a kényszerbetelepítések ügyében a kis luxemburgi köcsögöt. Ja, nem.

Ez egy hír: fél éve be van tárazva, csak megjelenésre vár. Az, hogy öt óráig megy a vonat Budapestre, az nem hír. Nem jó hír, tehát nem hír. Szép álmokat, gyerekek.

H. I.

Nyilvánítson véleményt (lájk, komment, megosztás, ilyenek) a KAPOS-T Facebook-oldalán!