Úgy fest, valamibe nagyon beletrafáltunk: eltüntették a fűtőmű projektleírásából a szennyezőanyagokra vonatkozó adatokat!

Szita Károly egy újabb népszavazási aláírásgyűjtéstől retteg? – Frissítés: teljes a pánik…

Akár nagyon-nagyon büszkék is lehetnénk rá: annyira be van tojva tőlünk a várost irányító kompánia, hogy a direkt hamisítástól sem riadnak vissza. Ekkora hitványságot még mi sem vártunk, pedig már megszokhattuk volna, hogy nincs eszköz, amit igénybe ne vennének, ha a koszos pénzükről és hatalmukról van szó. Beindult a pánikreakció, el kell tüntetni a nyomokat: a Füredi út mellé tervezett, erdészeti faaprítékkal üzemelő fűtőmű szennyezőanyag-kibocsátási adatai nemrég még ott voltak a Vagyonkezelő Zrt. honlapján, mára azonban valaki eltüntette a kínos tényeket, miután a KAPOS-T több cikkben is hivatkozott rá.

Alig pár napja adtuk közre Szita Károly évértékelőjéről szóló cikkünket, melyben

kiemelt helyet kapott a fűtőmű, számos új információval kiegészítve: egyre világosabb, hogy a projekt messze nem olyan előnyös környezetvédelmi szempontból, ahogyan azt a városvezetés és a nyomában lihegő cselédség szereti feltüntetni. A szennyezőanyag-kibocsátás és az egyéb körülmények igencsak meggondolandóvá teszik, szolgálná-e a fejlesztés hosszú távon Kaposvár polgárainak egészségét, érdekeit.

Ennek egyik bizonyítéka éppen a beruházó,

a Kaposvári Önkormányzati Vagyonkezelő és Szolgáltató Zrt. honlapján volt ezidáig fellelhető: ahogy korábbi írásainkban szerepel, ezt a tervet már 2017 óta dédelgeti a város. Akkor indult a pályázat KEHOP-5.3.2-17-2017-00009 azonosító számon, mely mindösszesen 1.6 milliárd forintba került volna, s egyúttal kikerült a honlapjukra egy ún. „projektleírás”, melyben dióhéjban minden fontos adat szerepelt, amit a tervezett objektumról tudni kell. Kezdési időpont 2017.09.15, a projekt befejezésének napja: 2019.09.15., méretek, teljesítmény, kibocsátási értékek, satöbbi.

Tudjuk, hogy ebből semmi nem teljesült: nem akkor, és nem annyi,

ahogy mondani szokás. Az építést még el sem kezdték, bár a Közbeszerzési értesítőben már 2021 májusa óta ott a nyertes, az új NER-kedvenc Szabadics Zrt., és a bekerülési ár is durván megváltozott: csekély nettó 4.138.000.000, azaz négymilliárd-százharmicnyolcmillió forintra. A projekt besorolása ugyan időközben megváltozott, „KEHOP-5.3.4-21 távhőszolgáltatók megújuló alapú helyi hőigény fejlesztéseinek kielégítése” címszóra, ám minden műszaki paraméter maradt, csak a határidő tolódott ki, és az árak mentek fel.

A Szita Károly évértékelőjéről megjelent cikkünk után alig pár órával – több közvetítő beiktatásával – jelentkezett nálunk egy kiérdemesült városházi kifutófiú, nekünk szegezve a kérdést, honnan szedtük azt a cikkben szereplő adatot,

hogy a fűtőmű évi 2.5 tonna port bocsát ki, mert szerinte ennek sehol nincs nyoma.

Gondoltuk, ennél mi sem egyszerűbb, és rákattintottunk a fűtőmű ügyében írott számos cikkünk közül az egyikre, benne a Vagyonkezelő honlapjára, a projektleírásra mutató linkkel, ahol a kibocsátási adatok megtalálhatók. Tegyük hozzá: egy illetékes szerint a honlapon lévő projektleíráshoz „2017 óta hozzá sem nyúltak”. A régebbi írásunkban szó szerinti idézetként emeltük át innen a következőket:

„…évente 411 t hamu keletkezésével kell számolni. A keletkező füstgáz mennyisége évi 160 000 tonnára becsülhető, kerekítve. A kén és a szerves anyag kibocsátás méréshatár alatt, éves szinten 1 t alatt várható, a porkibocsátás max. 2,5 t, a NOx kibocsátás 31 t lehet”.

Kiderült, hogy a fenti adatok szőrén-szálán eltűntek a projektleírásból!

A dokumentumra mutató hivatkozás ugyanaz, a közlemény fejléce érintetlenül maradt, a szövegtörzset azonban teljesen megváltoztatták. Ezért merjük határozottan kijelenteni, hogy „hamisítás” történt: úgy próbálják feltüntetni a projektleírást, mintha kezdettől fogva így szerepelt volna a szöveg az oldalon, a KAPOS-T, pedig forrás nélkül, a kisujjából szedte volna az adatokat.

Azoknak a kedvéért, akik alaposabban utána kívánnak menni a dolgoknak, itt vethető össze a két hivatkozás, először a jelenlegi:

https://www.kaposho.hu/kohezios-alap-faapritek-tuzelesu-biomassza-futomu-telepitese.html

És az archívumból helyreállított eredeti, ahol még olvashatók a kibocsátási értékek:

https://web.archive.org/web/20210423033603/https://www.kaposho.hu/kohezios-alap-faapritek-tuzelesu-biomassza-futomu-telepitese.html

Volt már néhány ilyen hiteltelenítési kísérlet az évek során:

a próbálkozók látványos pofára esései, sorozatos, sajtóperekben aratott győzelmeink bizonyították, hogy gyengék, mint a harmat. Ahogy a múltban már többször, jóbarátunkhoz, a Wayback Machine nevű webarchívumhoz fordultunk, ugyan mondaná már meg, megváltozott-e az idők folyamán a Vagyonkezelő projektleíró oldala.

És láss csodát, bizony, megváltozott: a webarchívum utoljára 2021. április 23-án készített pillanatfelvételt az oldalról, ahol ott virítanak az általunk idézett adatok:

 

A Vagyonkezelő Zrt. honlapjáról ezeket a kulcsfontosságú adatokat tüntették el. Szerepel itt többek közt a füstgáz és a porkibocsátás, utóbbi a legsúlyosabb szennyezők egyike. A kiváltott üvegházhatású gázok mennyisége számítása már elavult, érvénytelen módon történt.

 

Nem véletlen, hogy valaki(k) megpróbálták ezeket a kényes adatokat eltüntetni.

Az állítólagos „szakemberek”, akik ilyen jól tájékozottak a saját weboldaluk tartalmát illetően, szóban azt is hozzátették, hogy a „véderdő majd felfogja a port…” Tessék mondani: milyen „véderdő” van a fűtőmű tervezett helye és Kaposvár belvárosa között?

És van még egy rossz – tényleg nagyon rossz – hírünk:

a szálló por egy része, a 10 mikronnál kisebb átmérőjűek nem, vagy csak nagyon sokára, órák alatt ülepednek le, és belélegezve súlyosan károsítják a szervezetet – ez ma már általános iskolás ismeretanyag.

Nem tudjuk, ki, és főleg kinek az utasítására változtatta meg a szöveget,

és próbálta úgy álcázni, mintha az eredeti lenne. Az egészen biztos, hogy Szita Károly retteg egy újabb gumiégetős blamától, s ezért váltak kínossá a Vagyonkezelő honlapján „ottfelejtett” kibocsátási értékek. Az akció arra is jó lett volna, hogy nyilvánosságot kapjon a „jóakaratú” kérdező Facebook-oldalán, miszerint a KAPOS-T minden hivatkozási alap nélkül állít dolgokat, aztán ez láncreakcióként a Kaposvár Most és a kpsvr nevű testvérlapokban landolt volna, mint szalagcím. Szegényeknek megint csak a pofára esés maradt.

És még egy kérdés: az oldalt egészen biztosan 2021. április 23. után változtatták meg. Ekkor már megszületett a végleges döntés az új építési költségről, határidőkről, kivitelezőről, stb. Miért a régi adatokkal „frissítettek”, miért nem az akkor már ismert újakkal? Nyilván azért, mert az volt a cél, hogy úgy tűnjön, mintha soha nem is lettek volna ott ezek az adatok, mintha a KAPOS-T cikkeiben lettek volna légből kapott számok.

Sunnyogás, titkolózás, a régi pártállami-besúgói reflexek mindenhol:

egy ilyen, építési fázis előtt álló projektnek többszáz oldalas, nyílt, a neten elérhető dokumentációjának kellene lennie, számokkal, adatokkal, látványtervekkel. Számos lakossági fórumnak, közmeghallgatásnak, konzultációknak kellett volna megelőzni a tervezési fázist. Hallott valaki efféléről? Úgy tűnik, semmi sem fontosabb annál, mint, hogy elhallgassák Kaposvár polgárai elől a valóságot, s ennek érdekében a direkt hamisítástól sem riadnak vissza. Mi köszönjük, fenyegetésektől, rágalmazásoktól, hamisítási kísérletektől függetlenül jól vagyunk, kérdés, elmondható lesz-e ez a jövő „legegészségesebb” kaposvári generációiról.

H. I.

Nyitóképünkön egészségügyi felvilágosító illusztráció látható arról, hogy az egyes porrészecskék meddig jutnak be a szervezetbe, hol fejtik ki romboló hatásukat.

Frissítés: Szinte biztosak voltunk benne, hogy cikkünk nyomán a vagyonkezelő úgy el fogja tüntetni az oldalt, mintha ott sem lett volna:

 

Ha tehetnék, a helyét is behintenék sóval.

 

Az eredetit viszont, amely tartalmazza azokat a szennyezőanyag-kibocsátási adatokat, amelyeket oly nagyon szerettek volna a nyilvánosság elől eltüntetni, megőrizte nekünk a Internet webarchívuma, és persze egy jó kis sajtóper esetére mi is lementettük azokat teljes egészében. Annyi eszük sem volt, hogy a címoldalról eltüntessék a pályázati linket, ami így egy üres oldalra mutat. További jó szerencsétlenkedést, fiúk-lányok!


Ezt már olvasta?

Brutális: Amerikából kell megtudnunk, hogy Kaposváron egész évben ma volt a legszennyezettebb a levegő!