Választás 2018: hogyan is áll most az ellenzéki oldal Kaposváron? Helyi jelölt vagy ejtőernyős? Összefogás vagy széthúzás?

Nevezési lista, első rész:

Valószínűleg nem lesz ennél fontosabb kérdés – az új év első felében legalábbis. Épp ezért, bár a hátralévő kevesebb, mint száz nap rémületes gyorsasággal telik majd el, nyilván számos írás foglalkozik a parlamentbe jutás esélyeivel itt, a KAPOS-T oldalain (is). Közéleti lapként nem is tudnánk megkerülni a témát, s kritikus elemzőként pedig eszünk ágában sincs egyszerű jókívánságokkal kísérni a jelenlegi hatalom leváltására irányuló ellenzéki kísérletek bármelyikét. Ezzel együtt azonban azt sem ígérhetjük, hogy a KAPOS-T beállna a mostanában újra divatba jött, gondolkodást, szembenézést és erkölcsi bátorságot helyettesítő, önfelmentő „összefogást, összefogást” óbégatók kórusába. Ugyanis ez – pontosan azok miatt, akik a leghangosabban követelik – a legkevésbé sem egyszerű:

… ékes példa erre Cz. Karcsi bácsi, a hajdani kőolajkutató Geofizikai Kutatási Üzem geodéta brigádjának piros-fehér kitűzőrudat tartó (figuráns) gyalogmunkása, nem mellesleg aktív MSZMP-tag („A piros könyv hányszor kisegített a bajból!” szokta mondogatni bocsánatkérően). Róla mesélték a szintén párttag fúrómesterek a kocsmában, hogy a taggyűlések elején – miután mindenki alaposan rákészült az eseményre az otthonról hozott pálinkák segítségével – következetesen elaludt.

Ám, miután a nyolcvanas években, a kínos lassúsággal agonizáló Kádár-rendszer utolsó szakaszában a taggyűlések szinte kizárólag az áremelések szükségszerű és elkerülhetetlen voltáról szóltak, az esemény többnyire eszement ordítozásba, ricsajba, veszekedésbe torkollt, a zajra Karcsi bá’, megébredvén, felkiáltott:

Elvtársak, hát fogjunk össze!

Persze ekkor valamelyik felbőszült, másfél mázsás, vadkanforma fúrómester rárivallt: „Te halgassá’ Karcsi, asse’ tudod, mirü’ van szó!”

Ekkor Karcsi bá’ megszeppenve rebegett valamit arról, hogy „dehát mindig össze kő fognyi”, aztán, mintegy önvédelemből ismét elszunnyadt.

Nos, szerintünk kb. ma is ezen a szinten van előadva-fetisizálva ez az összefogás-nóta,

s ezt, ígérjük, a következőkben részleteiben ki is fejtjük, miközben megkíséreljük áttekinteni az ellenzéki (vagy „nem-kormány-pártok”) pillanatnyi helyzetét a választási felkészülésben – persze szigorúan Kaposvárra fókuszálva.

A rend kedvéért, és szigorúan csak ezért, essünk túl azon is, hogy a Fidesz-KDNP immár megnevezett kaposvári képviselőjelöltje Gelencsér Attila, amint az a párt december 21-i közleményéből kiderül. Lesz még szó őkelméről, „eredményeiről”, finoman szólva is sajátos, valahol Mengyi „Azori-szigetek-Voldemort” Roland és az élő legenda, Németh Szilárd közt elhelyezhető arcéléről, stílusáról.

A továbbiakban a bejelentések időrendjét vennénk alapul – ez is sokat elárul: ki, mennyire tartotta fontosnak minél előbb belépni a ringbe. Amennyire tudjuk,

Kerepesi Tibor

Az Együtt jelentette be legelőször egyéni jelöltjei nevét június 3-i „Együtt – a Cselekvő Ellenzék” országos kampánykörútjának lezárásaként. A 106 jelölt neve fel is került a párt honlapjára, s innen (is) tudható, hogy a somogyi 1. számú, tehát kaposvári kerület jelöltje

Kerepesi Tibor, a párt helyi választókerületi alelnöke, vállalkozó, ingatlanszakértő.

Az Együtt – bár ezt az itteni sajtó gondosan, s régóta igyekezett negligálni – a legaktívabban vállalt fel helyi ügyeket: politikai rendezvények, sajtótájékoztatók mellett sikeres aláírásgyűjtési akciókat folytattak pl. a Füredi utcai gyalogátkelőhelyek biztonságosabbá tételéért, a donneri rendőrőrs érdekében, vagy a most is folyó, a Cseri park beépítése elleni tiltakozással.

de a 2016-os ellenzéki összefogásban a gumiégető elleni példátlan sikerből is kivették a részüket közel 3500 aláírással.

A párt részletes programja formátumát tekintve talán a leginnovatívabb (legalábbis az országos sajtóvisszhangokból úgy tűnik): IKEA-katalógushoz hasonlít, s innen letölthető.

Miháldinecz Gábor

A második fecske a Jobbik jelöltje, Miháldinecz Gábor volt, szeptember elején.

Zakó László, a párt regionális igazgatója mutatta be sajtótájékoztatón a jelöltet, akiről köztudomású, hogy a 2014-es választásokon is ő indult: 8931 szavazattal 21.85%-os támogatottságot szerzett. Ami még szintén közismert, hogy Miháldinecz listán bejutott a 2014 őszi önkormányzati választáson Kaposvár képviselő-testületébe párttársával, Kiss Tamással együtt.

A sajtótájékoztatójukon kiemelt, lényeges programelem, mely köré a Jobbik az idei választási üzeneteit építi, az ún. bérunió gondolata volt – egyelőre ennyit tudunk, s azt: ha a párt a Simicska Lajostól átvett gigantposzterekre építette volna kampánya egy részét, valószínűleg kénytelen lesz újragondolni.

Persze már azt is a választási harc egyik akciójának tekinthetjük, hogy az Állami Számvevőszék példátlanul súlyos büntetést szabott ki a pártra, éppen a plakáthelyek – szerintük – szabálytalan használata miatt, melyet a párt erősen vitat. Honlapjukon egyelőre csak a 2014-es részletes programot találtuk.

Habár ennek sejthetően nem lesz az áprilisi parlamenti választásokon jelentősége, azért itt is le kell szögezni, hogy a kaposvári ellenzék elmúlt évtizedeket tekintve legnagyobb fegyverténye, a 2016-os „gumiégetős” győzelem, ill. összefogás masszív és aktív tényezője volt a Jobbik.

A Momentum Mozgalom október 31-én mutatta be aspiránsait – ahogy ígérték, mind a 106 körzetben önállóan indulnak.

Berg Dániel

Kaposvári egyéni jelöltjük a CEU bezárása elleni több tízezres tüntetés fő szervezője és szónoka, Berg Dániel.

A sorrendben harmadikként bemutatkozó jelölt abban különbözik eddigi „kollégáitól”, hogy ő nem kaposvári: információink szerint New Yorkból költözött haza, és a CEU-n doktoranduszhallgató. Itt kell megjegyeznünk azt a statisztikai tényt, hogy Kaposváron egyéniben – Király Béla 1990-es győzelme kivételével – mindig helyben lakó jelölt nyerte el a mandátumot.

A Momentum két alkalommal mutatkozott be Kaposváron eddig: volt egy nagyobb részvételt vonzó rendezvényük március 16-án, s egy jelölti találkozó december 7-én – mindkettő a Kapos Hotelben. Berg Dániel ezen kívül intenzív közösségi médiakommunikációt folytat: Facebook-oldalán oszt meg tartalmakat, melyek a KSH adataira, pl. Somogy megye munkaerő-piaci helyzetére alapoznak. Vitákat vállal, eseményekre reagál, tehát láthatóan nem alibi-jelöltként tevékenykedik.

(Csak talán azt az „Átlátunk a Szitán” poént, azt nem kellett volna, főleg nem kétszer…)

Nem tudjuk pontosan, hogy helyben milyen aktivista-bázisra számíthat a párt: mindenesetre programjuk itt olvasható.

Nos, idáig volt egyszerű: három (négy) párt, megnevezett jelöltek, programok, egyelőre önálló indulási ígéretek. A hamarosan következő folytatásban már lesznek kissé kacskaringósabb történetek…

H. I.

Nyilvánítson véleményt (lájk, komment, megosztás, ilyenek) a KAPOS-T Facebook-oldalán!