Nos, ebben ennyi volt: a szakadék a baloldal és a Jobbik közt van, s ezt nem volt nehéz kihasználni

Másnapos jelentés a senki földjéről

A kijózanító valósághoz hasonlóan zúdulnak ránk ma reggel a választási értékelések, s ez nyilván még legalább egy hétig így lesz. Ma ez a legkönnyebb, habár cseppet sem hálás téma: a választók megbüntették az ellenzéket az összefogás hiánya miatt, mely ebben a választási rendszerben – láttuk 2014-ben is – végzetes hiba. Ez így volt Kaposváron is: Gelencsér Attila, habár sokkal több szavazatot gyűjtött be, mint négy éve, mégis kikapott volna egy közös jelölttől. Pécsen a független Mellár Tamás, ha kevéssel is, de győzni tudott, ám nálunk esély sem volt egy hozzá hasonló kihívóra. Megdöbbentő, hogy talán sehol az országban nem voltak olyan merevek és átjárhatatlanok a frontvonalak, mint itt, ahol 2016-ban még vállvetve küzdött együtt a teljes ellenzék, s vittek sikerre egy, a tegnapinál sokkal reménytelenebb ügyet. Igaz, azt az összefogást helyben valósították meg, s nem a budapesti pártközpontok utasításait hajtották végre.

És zárjuk is ezt rövidre: Vona Gáborék elsősorban Gyurcsány Ferenc miatt nem közösködtek a baloldali koordinációval, ott pedig Gyurcsány Ferenc volt az, aki a leghatározottabban elzárkózott a Jobbikkal való együttműködéstől.

Tegyük hozzá: 2016-ban is úgy tűnt, hogy a gumiégető elleni összefogásból kihúzza magát a DK – nem a helyiek miatt, központi utasításra – s információink szerint akkor csak Kováts Imre önkormányzati képviselőjük határozott, már-már harcias fellépésének volt köszönhető, hogy megváltoztatták álláspontjukat.

A megmerevedett frontok közé szorult kispártok számára már nem volt értelme a visszalépésnek:

nem is tették, ám az „esélyeshez” húzás így is elvitt tőlük jóformán mindent. Már a választás előtti napon világos volt, hogy egy esély marad: a nagyarányú átszavazás, melyre a közvélemény-kutatók szerint volt hajlandóság. Ez tulajdonképpen meg is történt, hiszen a Jobbik jelöltje, Miháldinecz Gábor, akinek pártja s a mögötte álló Simicska-média „a legesélyesebb jelölt” intenzív kampányával legalább 2500-3000 „taktikai” szavazót csábított át – mint kiderült, hiába.

Mégpedig jellemzően az MSZP szavazóit, és ennél sokkal többet nem is kívánunk mondani a tegnap történtekről – elég lesz így is megemészteni, ha egyáltalán.

A könyörtelen számok nyelvére is lefordíthatjuk mindezt, vagy akár meg is süthetjük, éppúgy, mint a 2014-es választások tanulságait:

mindjárt itt van az, hogy két választás közt jócskán, több mint ötezerrel csökkent a kerületben a választókorú népesség létszáma: 60.331-re. A részvétel kis híján elérte a hetven százalékot, ám ebből leginkább Gelencsér Attila profitált, aki, ill. sokkal inkább a pártja a rá szavazók számát tudta jelentősen növelni, mintegy kétezerrel.

18.540 szavazatot kapott, az összes 44.56%-át, tehát arányaiban is növelni tudta a 2014-es 40.43-as részarányát. Ráadásul most szinte hajszálpontosan annyit kapott a Fidesz is a listán.

Ami igazán érdekes, az a Jobbik-MSZP-DK „szerelmi háromszög”-játszmája: A Jobbik listán szinte darabra annyi szavazatot kapott, mint négy éve: 9433-at. Ám Miháldinecz ezt messze meghaladta, annak ellenére, hogy négy éve éppenséggel kevesebbet kapott, mint a pártja.

Hogy miért? Egyértelmű: háromezernél több volt az MSZP-s átszavazók száma, így jött ki a Jobbik-egyéni kb. 13 ezer szavazat.

Az MSZP ugyebár Kaposváron átengedte a jelölés jogát a DK-nak, így az MSZP-sek sajátjukként csak listára szavazhattak. Ennek az eredménye kiválóan látszik: a közel ötezer MSZP-listás szavazattal feltehetően közel egyező egyéniekből háromezer a Jobbik jelöltjére, kétezer pedig a DK-s jelöltre, László Imrére ment.

A DK listájára ugyanis csupán kb. háromezren szavaztak, míg egyéni jelöltjük, dr. László 5300 körüli voksot gyűjtött be.

Arra, hogy miért is szavazott át háromezernél több baloldali a Jobbikra,

mindenki gyártson magának külön-külön bejáratú magyarázatot – szerintünk nagyjából nyilvánvaló. Arra azért engedtessék meg felhívni a figyelmet, hogy a DK saját jogon kemény öt százalékot szerzett, s arra is, hogy a Jobbiknak sincs nagyon mire büszkének lenni: centire ott tartanak, ahol négy éve az átszavazások nélkül.

Erre majd tessék emlékezni az önkormányzati választásoknál. Vagyis leginkább tökmindegy.

H. I.

*A számadatok a valasztas.hu hivatalos weboldaláról valók. Az esetleges apróbb pontatlanságokat az okozhatta, hogy egy szavazókör adatai hiányoztak.


Fontos információ: a Facebook megváltoztatta az Ön által követett oldalak megjelenítését!

Ha tudni akar arról, amit Kaposvár vezetése és az általa uralt cselédmédia elhallgat, csupán annyit kell tennie, hogy Facebook-oldalunkon a „követés” gombra kattintás után állítsa be a „megjelenítés elsőként” opciót!

Így nem veszítjük egymást szem elől! Köszönjük!