Választási hírek: jelölti roham a városházán, megkezdődött az aláírás-vadászati szezon

Három romapárt is indul Kaposváron?

Amint azzal minden érdeklődő vagy érdektelen polgár szembesülhetett tegnap: visszavonhatatlanul elkezdődött a választási kampány. Február 19-től ugyanis gyűjthetők az egyéni képviselőjelölteket támogató aláírások, melyből köztudomásúan ötszáz érvényeset kell leadni ahhoz, hogy felkerülhessen valaki a szavazólapra. Elsőre úgy tűnik, Kaposváron is szép hosszú slejfnit kap a kezébe az, aki az urnákhoz járul, ugyanis tegnap éppen húszan vették át azokat az ajánló íveket, amelyen az aláírásokat gyűjteni lehet. Közülük többet ismerünk, hiszen a régóta a politikai palettán lévő pártok közül egyedül az LMP nem jelentette be még hivatalosan jelöltjét, sokakat viszont nem, hiszen, ahogyan az országos sajtóban is megjelent, a jelenlegi választási rendszer a kamupártok, a csalás melegágya. Ettől függetlenül értesültünk egy-két bombameglepetésről…

… amelyet viszont csak azután tudunk közzétenni személyiségi jogi okok miatt, miután az illető(k) hozzájárulnak ehhez, vagyis válaszolnak rég feltett kérdéseinkre, de akkor, ígérjük, azonnal megtesszük.

Tegnap tehát nem kevesebb, mint húsz jelölt vagy megbízottja vehette át a Választási Irodában az ajánló íveket. A rend kedvéért röviden felsoroljuk az ismerteket, hozzáfűzve azt, amit eddig a kampányukról, ill. választási felkészülésükről megtudtunk.

A DK és az MSZP közös (?) jelöltje továbbra is dr. László Imre budapesti nyugalmazott

kórházigazgató, a DK egészségpolitikusa. Éppen tegnap tartott az egészségügy kérdésével foglalkozó fórumot Kaposváron, ahol nyomasztó mennyiségű statisztikai adat mellett az „összefogás” kérdése is szóba került. Dr. László kitérő választ adott arra, hogy lesz-e, lehet-e összefogás más pártokkal: szerinte az összefogás a DK-MSZP körzetfelosztással megvalósult, és azzal, hogy az MSZP helyeket adott át a vele szövetkező Párbeszédnek.

Az ajánlóíveket rendkívül pontosan, csak a személyi igazolvány és a lakcímkártya adatai alapján szabad kitölteni. Egy személy több ajánlást is tehet, és az aláírás-gyűjtési időszak lejárta után le tudja kérni azt, hogy hány ajánlást tartanak a neve alatt nyilván.

Arról, hogy ez a fajta koordináció korábban az Együtt és a DK közt is napirenden volt, ám ezt információink szerint utóbbi egyoldalúan leállította, nem esett szó.

Érdekes kérdés még ebben a DK-MSZP-Párb. „hármas szövetségben”, hogy ki, hova teszi az „x”-et – a pártlistán. Molnár Tiborné, a DK helyi elnöke úgy fogalmazott a tegnap esti fórumon: „most egy kicsit önző leszek, mindenki szavazzon a DK-ra”. Ez azért problematikus, mert az MSZP-Párbeszéd szövetségnek tíz százalékot kell teljesítenie a bejutáshoz, a DK-nak viszont csak ötöt.

Lehet, hogy éppen a DK-szavazók fosztják meg a bejutástól az MSZP-t?

Az az érzésünk, hogy ez nagyon nincs kitalálva – vagy nagyon is ki van.

A Jobbik jelöltje továbbra is a kaposvári Miháldinecz Gábor, nyilván nekik sem jelent gondot az ajánlások összegyűjtése. Egyelőre – itt, Kaposváron legalábbis – nem pörgették fel a kampányukat. Érdekes fejlemények velük kapcsolatban inkább Siófokon zajlanak: míg hivatalosan mindig az MSZP-s Harangozó Gábor a DK-MSZP-P jelöltje, addig mindenki nyílt titokként kezeli, hogy dr. Magyar György budapesti ügyvéd lesz a Jobbik által is támogatott aspiráns.

A Momentumról úgy tudjuk, hogy továbbra sem kíván összefogni senkivel,

Berg Dániel (New York-Budapest) kezdeti helyi aktivitása alábbhagyott – egyelőre. Csupán egy költői kérdés jutott eszünkbe velük kapcsolatban: az elmúlt 28 év bukott örököseibe vajon az LMP is beletartozik?

Az Együtt jelöltjének, Kerepesi Tibornak – miután helyi indulóról van szó – láthatóan több mondanivalója van lokális ügyekről kollégáinál. Ez tűnik ki a Facebook-aktivitásából, miközben vetélytársai jellemzően csupán a KSH statisztikáiból, annak is Somogyra és nem Kaposvárra vonatkozó adataiból csemegéznek, ezt, és pártjuk propaganda-anyagait osztják meg jellemzően.

A LMP különös játékot folytat Kaposváron: míg minden lehetséges fórumon deklarálták önálló indulásukat, és számos körzetben meg is nevezték egyéni jelöltjeiket, Kaposváron mintha várnának valamire. E cikk közreadásának pillanatáig az LMP Kaposvár Facebook oldalán még nem kapott nyilvánosságot az a tény, hogy a párt dr. Busa József jogászt indítja egyéniben.

Busa József, az LMP jelöltje úgy tűnik, inkognitóban akar indulni, vagy nagyon bízik ismertségében.

Busa József csupán privát üzenetben jelezte nekünk, hogy a „hír igaz”, de a párt tegnap úgy kezdte meg az aláírásgyűjtést, hogy a jelölt képe helyén ennyi volt:

A Fideszről írt nyilván a legtöbbet a helyi cselédmédia, amely amúgy meglehetősen fukarul bánik a választási hírekkel: Gelencsér Attila most már – tanulva a négy évvel korábbi kampányból – erőszakosan odatolakszik Szita Károly mellé minden lehetséges városi ünnepségen. Aktivitása nagyrészt ebből áll, no meg ennek a Facebookon való megosztogatásából.

Természetesen a helyi média minden alkalommal eljátssza azt, hogy Gelencsér megjelenése – ellentétben a többi párt üzeneteivel – közügy, amelyről kötelező beszámolni. Államilag finanszírozott kampány. Különös módon – s persze irányítottan – arról a néhány héttel ezelőtti, az MSZMP fénykorát idéző pártaktíváról, melynek során

a Sportcsarnokban vagy hatszáz Fidesz-rohamosztagost vendégeltek meg fejedelmien, elfelejtettek beszámolni,

ahogy arról is, vajon ki és miből fizette a nyilván milliós cechet: csak nem a trafikosok lecsípett kis jutalékaiból jött össze?

 

Dőzs, zaba, itatás, de főleg etetés, a léggömb pedig könnyű gázzal van tele: Fidesz droidhadsereg a Sportcsarnokban. A kép Gelencsér Attila nyilvános Facebook-oldaláról, a “Köszönjük” felirat a Photoshoptól van.

 

És igen: információink szerint három különböző romapárt is elindul a kaposvári választásokon,

ami azért meglepő, mert tudjuk, hogy a cigányság „hivatalos” (értsd: fideszes) képviseletét ellátó Lungo Drom a Fidesz kebelén belül indul. És persze az is közismert, hogy Kaposváron az egy tömbben, a Nádasdi utca környékén élő cigányság fegyelmezetten, statisztikailag kimutathatóan a Fideszre szavaz.

Így nem nagyon gondolhatunk másra: klasszikus kamupárt-szerű szerveződések lehetnek, mint nyilván annak a tíz-tizenkét másiknak többsége, akik belevágtak a 2018-as Nagy Menetelésbe.

A folytatásban hamarosan az ígért meglepetésekről és a napi fejleményekről…

H. I.

Fontos információ: a Facebook hamarosan megváltoztatja az Ön által követett oldalak megjelenítését!

Ha tudni akar arról, amit Kaposvár vezetése és az általa uralt cselédmédia elhallgat, csupán annyit kell tennie, hogy Facebook-oldalunkon a „követés” gombra kattintás után állítsa be a „megjelenítés elsőként” opciót!

Így nem veszítjük egymást szem elől! Köszönjük!