A hír igaz, mint mindig: valóban épül a háromszáz fős határvadász-laktanya a Cseri parkban!

Rendkívüli közgyűlés ma este… – frissítve!

melynek lényegében egyetlen témája lesz, s amelyről még a közgyűlés tagjai is csak tegnap szereztek tudomást: valóban megépül a Készenléti Rendőrség háromszáz fős laktanyája a Cseri parkban. A előterjesztés persze nagyon szűkszavú, több kérdést vet fel, mint amennyit megválaszol. Erről éppen annyira (nem) kérdezték meg a környéken lakókat, mint a Homatech gumifeldolgozó ügyében. Ezért is érkeztek a városházáról olyan hírek, hogy a KAPOS-T-nak újfent sikerült rálépni Szita Károly tyúkszemére (őrjöngött is miatta), miután a hírt több, mint egy héttel korábban közreadtuk. Ő persze az utolsó pillanatig szerette volna titokban tartani, s persze a helyi csicskamédia hűségesen követte is az utasításait. Kaposvár lakóit megint kész tények elé akarják állítani.

Az előterjesztés tegnap került fel a város honlapjára, mindenki elolvashatja. A vonatkozó rész eredetiben, hogy ne legyenek senkinek további kétségei:

A mai közgyűlésre szóló előterjesztés vonatkozó része. Az értesülés igaznak bizonyult, a Somogyi és társai pedig hallgattak, ahogy mindig.

 

Látható tehát, hogy a szöveg igyekszik annyira tompítani a történet élét, amennyire csak lehet: „faállományban gyér területről” beszél, azt mondja, „több szempont együttes megfelelését kellett szem előtt tartani”, de arról egy árva szót sem szól, hogy mik is ezek a szempontok. Némely kifejezés azonban árulkodó: „épület és a kapcsolódó az egykori tribün és felvonulási tér területén kerül kialakításra”.

Ez nem tribün ugyan, hanem egy romos színpad, viszont az „alakuló tér” kifejezés egyértelműen arra utal, hogy ez egy katonai létesítmény lesz, ahol nyilván fegyvereket, páncélautókat, lőszereket stb. is fognak tárolni az elhelyezési körlet mellett.

A “tribün”, amely valójában színpad, csak 150 méterre van a Gárdonyi iskolától. Lőtér is lesz?

Ez viszont légvonalban nagyon közel van a Gárdonyi iskolához, százötven méterre. Kérdés, hogy szerencsés-e katonai létesítményt ilyen közel engedni egy oktatási intézményhez, ahol nyilván lőgyakorlatokat, kiképzést folytatnak, és esetleg nagyobb egy terrorcselekmény veszélye is.

Emlékeztetnénk rá: 2003-ban Szita Károly bőszen ágált a taszári kiképzőközpont ellen, s ez lett végül az egyik oka annak, hogy az amerikai hadsereg a távozás mellett döntött.

Kérdés az is, hogy nem lenne-e jobb helye ennek a volt Hunyadi laktanya helyén, vagy pl. Taszáron, ahol a község belterületén lévő objektummal amúgy sem tudnak mit kezdeni. Mindegyikkel az a baj, hogy  Kaposvár városa nem keresne egy fillért sem, ugyanis  a Hunyadi hűlt helyét eladták egy Rompetrol nevű cégnek, amely ugyanarra a újlengyeli címre van bejegyezve, mint a Fort-Impex, az a vállalkozás, amely immár két éve nem tud mit kezdeni a Mező utcai elhagyott betontorzóval.

A megállapodás szerint már rég vissza kellett volna vásárolni a területet, de erre a városnak nyilván nincs pénze. A sok sikeres Szita-buli közül az egyik.

És itt egy újabb ötlet, egy előkészítetlen, átgondolatlan „fejlesztés”, amely ezer sebből vérzik, amely kizárólag annak lesz jó, aki megépíti, ill. aki a pénzt osztja. Azt sem tudjuk, hogy mi értelme van a határtól ilyen távolságra, több mint egy órányira határőregységet telepíteni. Lakóövezetbe, iskola közelébe csupán azért, mert az illető önkormányzatnak pénz kell, és amúgy ötlete sincs, hogy mit kezdjen ezzel a területtel.

És még egy, talán kissé udvariatlannak tűnő megjegyzés a végére: sokan voltak, akik kétségbe vonták a KAPOS-T által közreadott információkat. Kamunak kiáltották ki, és a „hivatalos” megerősítésre vártak, ami esetükben nyilván a Somogyin vagy a fideszes propaganda más csatornáin keresztül áramlik. Most íme, itt van, de nyugodtak lehetnek: ha tehetné Szita Károly, még ezt is eltitkolta volna előlük.

Kellemes böngészést kívánunk nekik, és további kellemes „hitet”: azt olvas mindenki, amit akar. És ne feledkezzünk meg azokról az erősen belterjes Facebook-közösségekről sem, ahol némelyek arra büszkék roppant mód, hogy  képesek megosztani egy-egy, a médiában megjelent hírt. Óriási teljesítmény. Véleményvezérnek képzelik magukat, és azt hiszik, hogy az, amit csinálnak, összemérhető a valódi újságírói munkával, a hírek, információk feldolgozásával, értelmezésével, tágabb összefüggésbe helyezésével.

Ha Kaposvár a következő két évtizedben is ugyanebben a posványban fog dagonyázni, az csakis miattuk lesz, és nem azok miatt, akik ezt cinikusan és gátlástalanul kihasználják.

H. I.

Frissítés: röpke háromnegyed óra alatt le is zajlott a szeánsz. Az előterjesztésnek ezen pontjáról, tehát, hogy a Cseri park ezen részét átminősítsék, végül nem szavaztak, fogalmazhatunk úgy is, hogy ellenzéki javaslatra levették a napirendről. Állítólag lakossági fórum is lesz az érintett környéken. Vajon ezt megint mire volt jó? Miért nem előzheti meg egy alapos, kimerítő tájékoztatás és konzultáció az ehhez hasonló kérdéseket?

Nyilvánítson véleményt (lájk, komment, megosztás, ilyenek) a KAPOS-T Facebook-oldalán!