Fenyeget, gyalázkodik a városházi köztisztviselő: a csókosoknak mindent szabad Kaposváron

A troll hangos, a városháza csendes

Lehet beletörődni, vagy lázadozni ellene, de vitatni semmiképp: az elmúlt években a közéleti kommunikáció súlypontja – helyben és országosan is – áthelyeződött a közösségi oldalakra. Mindez már közhelyszámba megy, ahogy az is, milyen elképesztő megnyilvánulások látnak esetenként napvilágot, néha csak úgy minden előzmény nélkül, komplett pszichiátriai kórképnek beillő módon. Akiről szó van, alpári trágárságban, sértésekben, pökhendi, lekezelő stílusban, amellyel a mindenkori nettó Fidesz-propagandát köríti, kijelenthetjük: közismerten mindenkit alulmúl. Egyik legutóbbi akciójáról megkérdeztük Csillag Gábort jegyzőt, aki Kaposvár Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának törvényes működéséért felel, de választ közel egy hónap elteltével sem kaptunk.

Nehéz elképzelni, hogy van Kaposváron közéleti kérdések iránt akárcsak felszínesen érdeklődő közösségi oldal-használó, aki ne találkozott volna G. P. „városi adóügyi irodavezető úr” legalább egy kommentjével. Nemrég egy közismert kaposvári polgárral vitatkozott össze Gelencsér Attila képviselő nyilvános Facebook-oldalán, s itt jelent meg hozzászólása, amely

egyértelműen és csakis közvetlen fenyegetésként értelmezhető:

 

A teljes összeszólalkozás Gelencsér Attila képviselői Facebook-oldaláról

 

A fenyegető a kaposvári polgármesteri hivatal adóügyi irodájának vezetője,

tehát köztisztviselő, nyilván rá is kötelezően érvényes a 2011. évi CXCIX. törvény 10. § (2) bekezdésének rendelkezése:

„A közszolgálati tisztviselő a munkaidején kívül sem tanúsíthat olyan magatartást, amely – különösen munkakörének jellege, a munkáltató szervezetében elfoglalt helye alapján – közvetlenül és ténylegesen alkalmas munkáltatója helytelen megítélésére, az általa betöltött beosztás tekintélyének, a munkáltató jó hírnevének, a jó közigazgatásba vetett bizalomnak, valamint a közszolgálat céljának veszélyeztetésére.”

A jegyzőhöz, dr. Csillag Gáborhoz intézett kérdésünkre, melyben azt firtattuk,

hogy a fenti komment megfelel-e a törvény idézett paragrafusának, közel egy hónap alatt sem született válasz. Úgy tűnik tehát, hogy a nyilvánvalóan megfélemlítésre irányuló üzenet belefér a kaposvári „köztisztviselői kódexbe”. Eszerint várható idővel, hogy egy-egy konkrét tettlegességig fajuló akciót is elnéznek majd, kisebb zsarolásokat, netán – lévén adótitkokhoz hozzáférő személyről van szó – személyes adattal való visszaélést. Felfoghatnák már végre a városháza tisztelt urai: egyáltalán nem mindegy, hogy egy komment kitől származik, valaki

a hatalom sáncai mögül ágál és fröcsög, vagy a saját kockázatára.

Ezek után nem meglepő, hogy delikvensünknek a véresszájú Fidesz-propaganda mellett a munkájára sem marad ideje: nemrég tártuk fel, hogy számos cég és magánszemély – dokumentálható jövedelmekkel – sokszáz millióval tartozik az önkormányzatnak. Talán őket kéne fenyegetni – persze szigorúan törvényes eszközökkel – nem tisztességes polgárokat, akiknek a véleménye esetleg nem tetszik.

H. I.


Ezt olvasta már?

Egy kis segítség Kaposvárnak: lazán találtunk egymilliárdot az észbontóan megemelkedett energiaköltségek fedezésére