Városképvédelmi őrjárat, első rész: a képmutató kommandó harcosai feltűzik a szuronyt…

… és lazán megnyerik a seggszájversenyt

Orwell pedig sírva könyörög a receptért, mert ahhoz képest, ami itt megy, az ő végtelenül nyomasztó írói világa is kedélyes mese csupán. Az például, hogy éppen most, a Brüsszellel folytatott élet-halálharc, no meg a közelgő választások hatására úgyszólván a földből kel ki megannyi rettenthetetlen városképvédő Pallasz Athéné. Mindannyian, szerte az országban valami titkos mozgósító erő hatására (ugye, az Erő) ugyanabban a pillanatban világosodtak meg: magyarok, hát rémítő káosz uralkodik reklámfronton! Nem tűrhetjük tovább, hogy a Brüsszel ügynökéül szegődött Simicska Lajos plakátjai éktelenkedjenek utcáinkat és tereinket elcsúfítva! Amin eddig elégedetten, aprókat böfögve legeltettük szemünket, mostantól, központi utasításra rút, visszataszító vizuális környezetszennyezés! Harcra fel!

Nos, ha majd végezni tetszettek, felhívnánk a figyelmet néhány apróságra, amely szerintünk a plakátokon túl is rontja a városképet Kaposváron. Ebből indítanánk egy szerény sorozatot, szigorúan segítő szándék által vezérelve.

A „plakáttörvényként” hírhedtté vált maffialeszámolás úgy kezdődött,

hogy néhány kudarcba fulladt kísérlet után a Fidesz a pártfinanszírozási törvény megváltoztatásával próbálta ellehetetleníteni a Jobbik-Simicska tengely közismert plakátkampányát, a „Maffiózókat”, a „Ti dolgoztok, ők lopnak” címűt, s a többit. Azt találták ki, hogy mindenki csak a tavalyi listaáron kaphat plakáthelyet, amit nyilván a pártok – nem lévén kampány, így pénzük sem – nem tudnának legálisan megfizetni. (Valami hasonlóba most az Állami Számvevőszék hathatós közreműködésével végül bele is futott a jobboldali radikális párt.)

Igen ám, de a pártfinanszírozást csak kétharmaddal lehet megváltoztatni, az pedig nincs a Fidesznek. Ezért a találékony kormány a településkép védelméről szóló törvény módosításába csempészte bele a plakátháború csodafegyverét. Erre ugyan jogászok azt mondják, nem lesz hosszú életű, mert nyilvánvalóan alkotmányellenes, de ez ma senki nem érdekel – különösen a Fideszben – hisz addig a pár évig, amíg a „taláros testület” műsorra veszi a kérdést, ők vígan kieresztik az ellenzéki pártok maradék vérét.

 

Maffiózós plakáttépkedés szeptember végén Kaposváron. A két tartóból már csak egy van a helyén, mert az önkormányzati tulajdonú nem rontja a városképet, csak a Simicska-féle. Arról pedig ne is essék szó, hogy éppen a városi vagyonkezelő cég emberei tépik cafatokra Orbán Viktort, és szórják teli szeméttel a közterületet.

 

E törvény záró és átmeneti rendelkezései közt szerepel, hogy az önkormányzatoknak meg kell újítaniuk a településképről szóló saját rendeletüket, s ezeknek már összhangban kell lennie. Erre kerítettek sort Kaposváron is december 7-én, s döntöttek:

380-ról alig hatvanra csökken a közterületi hirdetőhelyek száma, ezek döntő része is önkormányzati tulajdonú lesz.

Ezáltal biztosak lehetünk abban, hogy a 2018-as és a további választási kampányokban ugyanaz lesz a helyzet, mint 2014-ben: az ellenzék jobb híján igényelt volna önkormányzati hirdetőfelületeket, hiszen akkor a döntően Publimont-Mahir, ill. Simicska-tulajdonú hirdetési eszközök még a Fideszt szolgálták.

A válasz az volt, hogy „még nem lehet lefoglalni, majd tessék érdeklődni”. Ez ment pár napig, majd sajnálkozva közölték, hogy „már mindet lefoglalták, lekéstek”. Még nem jó, még nem jó, már nem jó.

Ilyen többé nem lesz. Nem tűrhetünk meg ilyen ízlésromboló, provokatív plakátokat enne a csodálatos városnak a közterein! Pártunk és kormányunk útmutatása alapján harcoljunk a sokszínűség és a szólásszabadság ellen! (Tegyük hozzá: a Kétfarkú Kutya Párt nyilvános közadakozásból finanszírozta a plakátkampányát.)

Kíváncsiak lennénk, hogy egy – mesebeli politikai fordulat nyomán bekövetkező – esetben, mondjuk Bürgözdiné született Trampli Aranka városházi ügyintézőt és a főnökeit a város jegyzőjéig bezárólag egy ilyen mutatványért halmazatban, bűnszövetségben elkövetett hivatali visszaélés miatt négy-öt év végrehajtandó szabadságvesztésre ítélnék, mit szólna?

Ugyanis ez történt.

Egyszóval minden rendű és rangú ellenzék – összefogással vagy anélkül – nyugodtan elfelejtheti, hogy egyetlen árva plakáthely is leesik számára. Erről Szita Károly és a „brigád” gondoskodik majd.

Mindezt persze a mocskos, álszent képmutatás csúcsaként szigorúan a településkép védelmében.

Mert volt, amikor rozsdásak voltak a tartószerkezetek. Meg a lehullott plakátcafat, ugyebár. Szita hangja szabályosan sírósra váltott, annyira beleélte magát a drámába, midőn ezt ecsetelte aktuális élő mikrofonállványa kellően tendenciózus kérdésére.

Miért pont most? Most szólt a Viktor?

Vajon mindez miért nem jutott eszébe két hónappal, egy évvel, vagy tízzel ezelőtt? Nem ebben a városban élt? És, ha valakinek netán száraz a bőre, vagy pattanásos, azt meg szokták nyúzni? Ha van egy bütyök a nagyujján, levágják a lábát?

Jó gazdája a városnak, aki hagyja lepusztulni a Cseri parkot, elgettósodni a Donnert, szétrohadni a Nostrát

– ezer más példát is említhetnénk – aztán felkiált: „úristen, hogy néz ez ki”? A Szita-vezette önkormányzat volt az, amely szerződött a Simicska-féle Mahirral már 2010 előtt, s persze emlékezzünk meg még egy Jakó Gergely-közeli kft-ről, a City Media Kaposvárról is, mely az ún. rendszergazdai feladatokat végezte. Tegyük hozzá: a céggel azóta is perben áll a város, mert több, mint negyvenmillió forinttal tartoznak.

Ezek a plakátok nem maguktól nőttek ám ki a földből:

2009-ben adták a jogot a Citynek, s az akkori rendelet is tanúskodik róla, hogy az önkormányzat tudatosan és folyamatosan, haszonszerzési megfontolásból emelte a közterületi reklámok számát: a 2009-es rendeletmódosítás már „a nagyon nagy érdeklődésre” való tekintettel 280 db óriásplakát-helyet engedélyezett, és a hengerek számát is tízzel növelték.

Aláíró: Szita Károly polgármester és Kéki Zoltán címzetes főjegyző.

Most a díszes társulat a homlokára csap, és úgy tesz, mintha mindehhez az égvilágon semmi köze nem lenne. Ilyenkor szoktak a régi Diófában vagy a Kék Egérben barátilag megemlékezni az illetők nőági felmenőinek laza erkölcseiről. Bár, legyünk őszinték: nincs is közük hozzá. A seggszájbajnokok csupán végrehajtói a „fentről jövő” parancsnak az Alaptörvényben rögzített önkormányzatiság nagyobb dicsőségére.

Hamarosan jelentkezünk a városképet valóban romboló vizuális merényletekkel, s köszönettel vesszük, ha olvasóink is részt vesznek egy-egy kép és/vagy email erejéig az őrjáratban.

H. I.

Nyilvánítson véleményt (lájk, komment, megosztás, ilyenek) a KAPOS-T Facebook-oldalán!