Érik a botrány: kaposváriak ezrei töltötték ébren az éjszakát a Városligetben bömbölő tuc-tuc zene miatt

Tömegek hívták csendháborítás miatt a rendőrséget

Úgy tűnik, nem sikerült túl fényesre az új felállású „kulturális” programszervezés Kaposváron: a Rippl-Rónainak nevezett fesztivál első napján, csütörtök éjszaka olyan hangos zene töltötte meg a hét domb övezte Kapos-völgyet, hogy a város legtávolabbi pontjain is tisztán kivehető volt, mit mond a szpíker, s mindez tartott – hangsúlyozzuk – hétköznap éjjel, iskola- és munkaidőben hajnali négyig. Rendőrségi körökből származó információink szerint nagyon ritkán fordul elő, hogy ennyi, csendháborításról szóló bejelentés érkezzen az ügyeletükre. Kérdés persze, hogy indítanak-e vizsgálatot a felelősség megállapítására: egyet biztosan tudunk, hogy a szervező – e formában először – a Csiky Gergely Színház és Kulturális Központ (vagy mi) és igazgatója, dr. Fülöp Péter, de ne feledkezzünk meg a fesztivál „kommunikációs igazgatójáról” sem, őt Szita Melindának hívják.

Amint az közismert, az Együd Árpád Művelődési Központot 2021-ben összevonták a Csikyvel,

a „szinergiák” kihasználása miatt: ez kb. annyit jelent, hogy ki lehetett rúgni öt-tíz alkalmazottat, és az átszervezés nyomán helyzetbe hozni néhány „kiválasztottat”. Mindez megtörtént, de ha baljós jel kell, azzal is szolgálhatunk: a fesztivál beharangozóján, március 22-én konkrétan és túlzás nélkül az üres Kossuth térnek nyomták a showt a Fidesz-rendszer csókos „művészei”, Nagy Feróval az élen.

Hová lettek a békemenetesek? Nagy Feró a töküres Kossuth térnek nyomta a Fidesz-kampányszöveget

Rossz ómennek ott volt még a tegnapelőtti vihar is: az egész várost beborítják még a jégtől letarolt fák, bokrok ágai, levelei, s igencsak igyekezni kellett a technikai személyzetnek, hogy csütörtökre rendben legyen minden.

A Rippl-fesztivál „megújításával” kapcsolatban sokan elmondták nekünk is az aggályaikat:

megint elkölt a város egy rakás pénzt arra, ami nem az ő dolga lenne, de ezt már megszokhattuk, a kenyér mellé cirkusz is kell a népnek. Ha itt nem terem VOLT-fesztivál, vagy Sziget, netán Orfű vagy Kapolcs, amelyek mind magánkezdeményezésből, üzleti alapon nőtték ki magukat, csináljuk a fesztivált közpénzből, mint anno a május elsejét a korábbi állampárt.

És ez a helyzet jellemzően a hatalmi kinevezettek, a rokonok és ismerősök, lányok és vők,

haverok keltetőhelye, játszótere, ahol minden lesz, csak éppen felelős nem. Vagy rá lehet fogni a kedvezőtlen széljárásra, amely szanaszéjjel hordta a hangot. Kérdés persze, hogy miért kellett már csütörtökre is éjszakai koncertet szervezni, és kiírni, hogy „14 éven felüliek látogathatják” – szülői felügyelet nélkül. Nem tudunk arról, hogy foglalkoztattak volna gyerekmegőrzőt a koncerten.

A helyi propagandasajtó persze esze nélkül nyomja a sikerdumát:

szerintünk külön szótárat nyomtattak nekik, hogy el ne tévedjenek a „fergeteges”, „lélegzetelállító”, „lenyűgöző”, „fantasztikus”, „páratlan”, és a többi lelkendező jelző között. Arról egyelőre mindenki hallgat, hogy milyen visszhangokat is váltott ki a városlakók körében a koncertfolyam, s valóban érdemes volt-e tízmilliókat elkölteni azért, hogy néhány tízezren akaratuk ellenére is ébren töltsék az éjszakát.

Frissítés: Szita Károly nemrég elismerte, hogy a szervezők felelőssége a csendháborítás: úgy fogalmazott, hogy „túllőttek a célon”, „hibáztak”, és megígérte, hogy ezek után csupán éjfélig fognak tartani a rendezvények.

H. I.


Ezt olvasta már?

Apukám világa, avagy a Gazdaságfejlesztési és Innovációs káefté PR-marketing managerének lenni sem utolsó