Ez már tényleg a klinikai agyhalál: a Vaszary „okosparkban” a napelemmel működő közvilágítást is lekapcsolták!

A játszóteret is elsötétítették: hadd szokja a gyerek…

Az utolsó, november 24-i közgyűlésen még azt fejtegette Szita Károly, hogy a 2013-2015 között energiatakarékosra cserélt 2600 világítótest fénye gond nélkül, központilag szabályozható, csak a hétezer régi igényel kézi beavatkozást – csekély negyvenmillió forint ellenében. Körülpillantva valóban úgy fest, hogy a belváros forgalmasabb utcáit megvilágító LED-es lámpákat nem piszkálták – igaz, a fényerejüket sem módosították észrevehetően – lehet, hogy mégsem szabályozhatóak? Nemrég viszont azzal szembesültünk, hogy a Vaszary „okospark” közvilágítását csúnyán megtizedelték, annak ellenére, hogy azok 2019-ben lettek telepítve, tehát elvileg a többinél is sokkal korszerűbbek, de ami végképp felfoghatatlan: ezek a lámpák az egybehangzó leírások szerint napenergiával működnek! Akkor vajon miért kellett vagy tizenötnek kinyomni a szemét?

A számos helyen olvasható akkori diadaljelentés szerint,

melyből a szakmailag leginkább hitelesnek tekinthető forrást, a Magyar Építők-cikket idéznénk,

„…a megyeszékhely első okosparkjának különlegessége, hogy olyan napelemfákat helyeztek ki, amelyek a közvilágítást, a vezeték nélküli internetet és a mobiltöltők energiaszükségletét is biztosítják. Emellett a park területén játszótér, kondipark, kereskedelmi és szolgáltatóegységek, illetve tó és szökőkutak is helyet kaptak”.

Tehát napelemfák biztosítják, és mindenekelőtt a közvilágítást. Ez azért fontos,

mert Szita Károlyt a mai napig sem lehet eltántorítani attól a képtelen rögeszméjétől, hogy pl. a várostól keletre fekvő kínai napelempark „Kaposváré”, s nekünk szolgáltat olcsó, zöld villamosenergiát. Szó sincs róla: a termelt energiát betáplálják a kínaiak az országos hálózatba, a város pedig világpiaci áron áramot vesz, és a kettőnek semmi köze egymáshoz. Ugyanez a helyzet a cukorgyár által termelt biogázzal: betáplálják a gázvezetékbe, s kifizeti a város. A helyi járatos buszok pedig „rendes” CNG-t vételeznek a gázhálózatból.

Mindeme parasztvakítással csak a városvezetés próbálja elhitetni,

hogy Kaposvár előbbre tart a „zöldítésben” és energia-önellátásban más városoknál. Esetünkben, a Vaszary-okosparknál azonban más a helyzet, legalábbis, ha hihetünk a diadaljelentéseknek: eszerint itt az energiaigényt közvetlenül a parkban elhelyezett napelemfák elégítik ki, tehát elvileg nincs közbeiktatva az elektromos hálózat.

Vagy ha nem, hát valaki megint hazudott.

Ha viszont a napelemfa nem saját akkumulátor közbeiktatásával működteti a rendszert, hanem betáplál, akkor sincs rendben a dolog: 2019-ben komoly, másfél milliárdos EU-támogatásból hozták létre a parkot. Ezért kötelességük minimum öt évig a megígért színvonalon, eredeti funkcióit szigorúan megőrizve üzemeltetni, s ebben a nyilvánvalóan komoly többletköltséget igénylő „napelemfás” energiaellátás is beleértendő. Nem sötétíthetik el a parkot, mert a pénzért cserében vállalták a működtetést.

 

Dupla fényár a Bajcsy-Zsilinszky utca parkot határoló szakaszán: minden ostorlámpára még külön felszereltek egy pótlámpát, ugyanolyan típusút, mint amit a parkban kikapcsoltak. Logika, világos?

 

Összességében tehát mindenképp érthetetlen, hogy a parkban lévő,

legkorszerűbbnek számító közvilágítási egységeket egyáltalán miért kellett nagy számban lekapcsolni, ahogy az is kiábrándítóan kisstílű, hogy a park játszóterén is lekapcsoltak a négy lámpa közül kettőt, miközben mostanában már négy óra után sötétedik, mikor sok szülőnek éppen volna ideje levinni a gyermekét.

A belső területen kioltott lámpákhoz képest a Bajcsy-Zsilinszky utca

parkot határoló szakaszán mondhatni valóságos fényorgia van: az utcai oszlopokat ugyanis itt kiegészítették egy-egy újabb, a járdát megvilágító testekkel (nyilván maradt egy kis pénz, nem akarták visszautalni Brüsszelnek, hóóóóóógyisne!), amelyeknek igazán csak tavasz és ősz közt, az utat szegélyező platánfák lombos állapota idején van némi jelentősége (elkelne jó néhány helyen a városban hasonló). Ezeket a „dupla” fényforrásokat viszont senkinek nem jutott eszébe lekapcsolni (l. fentebb, képünkön).

A címképünkön látható, kissé horrorisztikus látványt gerjesztő – mindamellett tökéletesen felesleges – földbe ásott fényszórók ugyancsak teljes erőbedobással dolgoznak.

H. I.


Ezt olvasta már?

Lámpánként tizenhétezer forintért sötétíti el Kaposvár utcáit a város által megbízott cég, rögtön leesett egy kevés a propagandistáknak is