…rasztlázadás a közgyűlésen: egy fideszes képviselő felkérdezte Szita Károlyt, meg is kapta a magáét

Csörgőlabdával vízipólózni, avagy a sötétség a mi barátunk?

Nemcsak azért jó kaposvárinak lenni, mert naponta többször is átsétálhatunk „Európa legszebb főterén”, mindannyiszor csendesen felröhögve magunkban, de azért is, mert számunkra évtizedek óta napi élő valóság az a demokráciának beállított hazugság-mocsár, amire a Nagykörúton belüli „értelmiség”, valamint Európa urai és hölgyei csak mostanában kezdenek rácsodálkozni. Minket nem érhet már meglepetés. Csutor Ferenc fideszes képviselő, tanácsnok rákérdezett a június 16-i közgyűlésen egy egyszerű tényre a sportuszodával kapcsolatban, s erre kinyílt Pandora szelencéje.

A Budapesten nemrég lezajlott FINA Világbajnokság néhány igazán káprázatos eredménytől eltekintve inkább csalódás volt Magyarország számára, beleértve a vízilabdaválogatott hetedik helyét. Kaposvár persze kimaradt a jóból, szemben Szegeddel, Debrecennel és Sopronnal, ahol pl. a vízilabda-csoportmeccsek zajlottak, Szita Károly polgármester értelmezésében csupán azért,

mert nincsen négycsillagos szállodánk, ahol a sportolókat el tudtuk volna helyezni.

Nos, ez az állítás, mint az drága jó polgármesterünk esetében már megszokott, köszönő viszonyban sincs a valósággal, s e tárgyban éppen egy párt-, ill. harcostársa, Csutor Ferenc képviselő, tanácsnok szolgáltatta a leleplezést. Csutor halált megvető, mondhatni öngyilkos merészséggel támadt a június 16-i közgyűlésen az új sportkoncepció tárgyalásánál a polgármesternek. Szó szerint a jegyzőkönyvből:

„…hibának tartja viszont, hogy az uszoda világítása nem megfelelő egy nemzetközi vízilabda közvetítésre. Mikor lesz lehetőség arra, hogy a világítás nemzetközi mérkőzések közvetítésére is alkalmas legyen?”

Szita válasza ledorongolóan egyszerű, mondhatni primitív volt:

„az uszoda világítása alkalmas a vízilabda-mérkőzések közvetítésére”. „Alkalmas” nyomatékosította még egyszer, kissé fenyegetően Csutorra meredve. Itt először is ketté kell választanunk a válasz értékelését: a Youtube-n fellelhető videó szerint (2 óra 52 perc körül) a fentieket válaszolta szó szerint. A majd’ egy hónappal később a honlapra felkerült közgyűlési jegyzőkönyvben viszont ez áll:

„Az uszoda világítása alkalmas versenyek megrendezésére.” Micsoda különbség…

Ha valaki ezt a jegyzőkönyvvezető ügyetlenségének, puszta véletlennek tekinti, lelke rajta. Számunkra egyértelmű, hogy a körmönfont hazudozás esete forog fenn: Csutor nem ezt kérdezte, s Szita nem erre válaszolt, ám a jegyzőkönyv cenzúrázása során rájött, hogy ahhoz, hogy el tudja kenni hazugságát, át kell írni a múltat.

Természetesen utánanéztünk a tényeknek, és kijelenthetjük:

Csutor Ferencnek volt igaza. A versenyuszoda jelenlegi világítása nem alkalmas nemzetközi versenyeknek nemhogy a közvetítésére, de a megrendezésére sem. Erről tanúskodik a Magyar Úszó Szövetség honlapján olvasható „FINA létesítmény szabályok” című dokumentum, mely külön kezeli a FR.2 pontokban a hazai rendezésű versenyekre vonatkozó szabályokat:

„FR.2.13. a világítás: a rajthelyek és a fordulók felett a világítás erőssége nem lehet kevesebb, mint 600 lux”. Ezzel szemben az FR.3. „az olimpiai játékok és a világbajnokságok rendezésére alkalmas uszoda” fejezetben az FR.3.14. pont így szól:„a világítás, a fényerősség az uszoda teljes területén nem lehet kevesebb, mint 1500 lux”.

Csutor kérdése viszont szó szerint a „nemzetközi vízilabda mérkőzésekre” vonatkozott, Szita viszont, hogy elkerüljön egy kínos beismerést, szokása szerint mellébeszélt: a közgyűlésen még „vízilabda mérkőzésekről” beszél, amit aztán a jegyzőkönyvben „versenyekre” változtattak.

Persze Csutornak eszében sem volt a zsíros kis egzisztenciáját

még jobban kockára tenni: nem szólt vissza, azóta is lapít. Helyre tették: „Feksző, Feri!”, és biztosak vagyunk benne, hogy az ilyenkor szokásos külön lebarmolásból is bőven kivette a részét. De képzeljük el, ahogy Csutor mester felveszi a kesztyűt, és megjelenik a Kossuth Lajos u. 6.-ban, a helyi érdekű Goebbels-műveknél, és meglobogtatja a versenyuszoda Kaposvár honlapján is olvasható építési szerződését, amelyben feketén-fehéren ott áll:

A Csik Ferenc versenyuszoda építési szerződésének részlete: innen kiderül, hogy 600 luxot építettek be, minden további, a nemzetközi versenyek és/vagy a tv-közvetítések igényeit kielégítő bővítés további beruházást igényel.

Ebből még a nagyon takarékra állított intellektusú rajongók számára

is egyértelmű kell legyen: Szita Károly már akkor is hazudott Kaposvár polgárainak, amikor azt állította, hogy a négycsillagos hotel hiánya miatt nem rendezhettünk versenyeket a világbajnokság keretein belül, majd duplán hazudott, mikor azt állította, hogy az uszoda világítása alkalmas nemzetközi mérkőzések közvetítésére. A tény az, hogy a közelében sincs.

Hazugságát azzal tetézte, hogy a közgyűlés „hiteles dokumentumában”,

melyet vérlázító módon cenzúráznak és hamisítanak évek óta, megváltoztatták a közgyűlésen elhangzott szavait. Mindössze ennyi kellett ahhoz, hogy kiderüljön, miért is kerülik el Kaposvárt a nemzetközi úszórendezvények: nemcsak a költségek növekedtek, a színvonalat is hozzá kellett igazítani a helyi nívóhoz.

H. I.

(Ha valakiben felmerült, hogy miért is késlekedtünk közel egy hónapig ennek a történetnek a közreadásával, nos éppen azért, mert szinte biztosak voltunk abban, hogy a jegyzőkönyvbe más kerül be, mint ami ténylegesen elhangzott a közgyűlésen.)


Ezt olvasta már?

Újratervezés: negyedmilliárddal drágul a kaposvári uszoda, mert nem látták előre, hogy a bemelegítő medencének közel kell lennie a verseny helyszínéhez