Jogerőre emelkedett a döntés: vissza kell helyezni a Jobbik Kaposváron felállított ideiglenes plakátjait

Legalább a saját nyomorult törvényeiteket tartanátok be…

A kaposvári városvezetés sokadik kísérlete sem állta ki a törvényesség próbáját: a Nemzeti Választási Bizottság 504/2018. számú határozatában elmeszelte kaposvári jegyző akcióját, mellyel eltávolította a Jobbik ideiglenes választási plakátjait a város különböző pontjairól. Ezt, amint talán közismert, a helyi választási bizottság helyben hagyta, ám a NVB, Prof. DR. Patyi András elnök vezetésével felülbírálta, és jogellenesnek mondta ki a plakátok eltávolítását. A döntés ellen a Kúriához lehetett volna fellebbezni, ám ez információink szerint már nem történt meg, így a döntés jogerőre emelkedett. A döntés nyomán akár az egész országot eláraszthatják a talpakon álló vaskeretek, a kormány és a Fidesz plakát-monopóliumától független politikai üzenetek hordozói.

Hiába próbálta piszkos kis trükkjeivel – kétharmad híján – az önkormányzatok városkép-védelemről hozott rendeleteivel biztosítani magának a Fidesz plakátfronton az egyeduralmat, lehetett találni megoldást: a törvény ugyanis kampányidőszakban, tehát a választást megelőző ötven nap során

lehetővé teszi ideiglenes hordozóeszközök kihelyezését.

A törvény ugyanakkor azt is kimondja, hogy ezekre az eszközökre a közterület-használat szabályai az érvényesek. Ezt próbálta kihasználni az önkormányzat: midőn a Jobbik által megbízott cég kihelyezte a tartókat, felszólította a pártot, hogy fizessen. Ők hajlandóságot is mutattak a szerződéskötésre, ill. a méltányos ár megfizetésére,

ezért kellett Szita Károlyéknak újabb trükköt kieszelni:

a saját rendeletükben foglaltakkal ellentétben nem a földfelszínen elfoglalt területet, hanem a plakátok teljes, ráadásul mindkét oldalra számított felületét szorozták fel a díjjal, így jött ki

az őrült ár: tizenhárommillió forint, ami nyilvánvalóan durva joggal való visszaélés.

Persze a törvényi része a dolognak ennél bonyolultabb: az NVB határozata kissé leegyszerűsítve azon alapul, hogy a választások idején „a Bizottság álláspontja szerint a Kúria joggyakorlatával egyezően a Ve. 144. § helyes értelmezése szerint a választási plakát elhelyezésére kizárólag a Ve. 144. §-ának rendelkezései az irányadóak”.

 

Most, úgy tűnik, ők nyertek, vagyis mi. A jog és az igazságosság sokkal fontosabb annál, mint, hogy valami hordaszellemnek alárendeljük.

 

Magyarul az önkormányzat Szita Károllyal az élen feldughatja magának a rendeletecskéit: a magasabb szintű jogszabály felülírja azt. Ennyi.

Majd a választások után el lehet vitatkozni, akár pereskedni is azon, hogyan is számolják el a négyzetmétereket, netán a kaposvári önkormányzat a város felett keringő műholdakra is kiveti-e a közterület-foglalási díjakat. Mert az egészen más kérdés, most viszont a választási törvény azon pontja az irányadó, hogy „plakát a kampányidőszakban – meghatározott kivételekkel – korlátozás nélkül elhelyezhető”.

A Jobbik alkalmazta a főszabályt, s így utólag beigazolódott,

hogy jóhiszeműen cselekedett, s nem volt szükség előzetes engedélykérésre vagy szerződésre. Kíváncsian várjuk a fejleményeket.

Az ellenzékből is voltak, akik támogatták a Szita-Csillag duó jogsértését – s meg is orroltak, hogy szóvá tettük – pedig az igazságot nem pártszínek szerint osztják. Már csak azért sem, mert a jegyző nekiállt alkudozni a párttal, miután feltűntek a plakátok, ezzel viszont maga is elismerte, hogy van lehetőség az utólagos fizetésre. Fogalmazhatunk úgy is, hogy előre tudták, mi lesz az ügy kimenetele, viszont azt elérték, hogy a kampányban több, mint két értékes hétig ne legyenek kint a plakátok.

Nem, nem ügyes. Aljas. Méltó egy alakhoz, aki közel harminc évvel azután, hogy lejárt a szolgálata, még mindig sötétben bujkál, és a régi módszerekkel él. Csak ezt tudja.

H. I.

Fontos információ: a Facebook megváltoztatta az Ön által követett oldalak megjelenítését!

Ha tudni akar arról, amit Kaposvár vezetése és az általa uralt cselédmédia elhallgat, csupán annyit kell tennie, hogy Facebook-oldalunkon a „követés” gombra kattintás után állítsa be a „megjelenítés elsőként” opciót!

Így nem veszítjük egymást szem elől! Köszönjük!