Választási perec: visszalépett a Szőlősgazdák egyik legismertebb jelöltje, Pojtner János sütőmester

A pék esete a kenyérpusztítókkal

A választás.hu oldalon ma nyilvánossá vált információ szerint a Kaposváron negyedikként regisztrált szervezet, a Füredi Szőlősgazdák és Földművelők Egyesülete jelöltjének, a 8. egyéni választókerületben induló Pojtner Jánosnak a neve mellett a „jelölt kiesett/lemondott” megjegyzés olvasható. A hétköznapi logikával nehezen értelmezhető lépésre egyelőre nincs magyarázat: nehéz elképzelni, hogy a rövid nevükön Szőlősgazdákként emlegetett szervezet jelöltje visszalépések nélkül elvihette volna a körzetet, így viszont megfosztja őket a vélhetően számottevő töredékszavazattól. Csak három napot kellett volna még kibírnia, és szervezete begyűjtheti a rá adott voksokat.

A nyolcas körzet – kb. a Füredi – Kisfaludy utcák által határolt terület – azért különösen érdekes, mert ide a Fidesz is új jelöltet nevezett: Kárpáti Tímeát, akiről az átlag fideszes szavazó is vajmi keveset tud. A KE-pártösszefogás a jobbikos Varga Zsoltot, a PSzP Nagyné Sándor Juditot indítja itt.

A Szőlősgazdák sajátos ideológiával felvértezve léptek fel a helyi politika színpadára:

polgármester-jelöltjük, Nadrai Norbert szerint – aki az országban az egyetlen, hivatását gyakorló bíróként vállalta a jelöltséget – civil politizálásnak kell felváltania helyben a pártokat, mert ők képesek megjeleníteni hitelesen a polgárok érdekeit.

Habár a fideszeseket kommunikációjukban rendszerint „gumiégetőt megszavazóknak”, a KE-pártösszefogást „öt kis pártnak” nevezik, ennek ellenére sokan a Fidesz által zavaró repüléssel megbízott szatellit-szervezetnek tartják őket, főként a helyi, erősen frusztrált pártkörökben.

Nadrai Norbert szerint viszont inkább a Fidesztől vesznek el szavazatokat.

 

Pojtner János pékmester, a Szőlősgazdák visszalépett jelöltje (Kép: Nadrai Norbert Facebook-oldala)

 

Azt viszont nem lehet tudni, hogy a városszerte ismert idős pékmestert mi motiválta

a visszalépésben. Lehet, hogy csupán személyes okok, bár ennek ellentmond, hogy valóban csak három napot kellett volna kibírnia, s így előfordulhat, hogy külső nyomás hatására lépett vissza.

Ilyen lehet pl., hogy a Fidesz folyamatos közvélemény-kutatásai esetleg abban a körzetben – éppen jelöltjük ismeretlensége miatt – valamiféle, sportnyelven szólva „keresztbeverést” jósoltak, amit jobbnak láttak megelőzni.

Nagyban nem fogadnánk a másik lehetőségre, hogy a Horváth Ákos

– Kaposváriakért Egyesület – DK-Jobbik-LMP-Momentum-MSZP (több a szervezet, mint ahányan a tegnapi kampányzárón voltak) bírta rá Pojtnert, hogy lépjen vissza – mivel is? Nem vesznek tőle perecet?

Más nem nagyon van a kezükben, viszont egy biztos: ő mindhárom vetélytársnak szívességet tett ezzel, s a választást követő elemzésnek is: kicsit más fénytörésben is látható lesz, kit is részesítenek előnyben a kaposvári polgárok, ha már választani kell.

H. I.


Fontos információ: a Facebook hamarosan megváltoztatja az Ön által követett oldalak megjelenítését!

Ha tudni akar arról, amit Kaposvár vezetése és az általa uralt cselédmédia elhallgat, csupán annyit kell tennie, hogy Facebook-oldalunkon a „követés” gombra kattintás után állítsa be a „megjelenítés elsőként” opciót!

Így nem veszítjük egymást szem elől! Köszönjük!