Gyerekek, buli, vízi parádé: Szita Károly megszemlélte a tiszteletére bemutató úszást tartó kisiskolásokat

Biodíszlet 2.0, ezúttal úszósapkában

Két uszodai botrány is borzolta a kedélyeket ma: az egyik Budapesten, a másik Kaposváron. Az egyik felvert némi port, a másik viszont – a nagyobb – úgy simult bele a helyi közélet áporodott, dohos-penészes atmoszférájába, ahogy több mint két évtizede minden, amit Szita Károly művel. Budapesten a NER-elit kultikus helyéről, az Oxygen Wellnessről derült ki, hogy eredetileg általános iskolás kisgyermekek úszásoktatását is szolgálnia kellett volna, de aztán a Habony-Rogán-Seszták érdekkör elintézte, hogy a kicsik inkább a busszal fél órányira lévő másik uszodába járjanak. Kaposváron viszont csupán annyi történt, hogy Szita Károly polgármester tiszteletére vízi parádét rendeztek több száz kisiskolás részvételével, melynek csupán egyetlen célja volt: a helyi médiában bemutatni, hogy a drága polgármester bácsi milyen jótéteményekkel is halmozza el a jövő kis Fidesz-szavazóit.

A városi iskolákban már hetek óta dohogtak a szülők és a tanárok, miután a KLIK illetékes területvédő parancsnokságától jött az ukáz, hogy az úszásoktatásban résztvevő gyermekeknek, függetlenül attól, hogy órarend szerint mikor is kellene csobbanniuk, szerda reggel

teljes létszámban fel kell sorakozniuk az uszodában, a polgármesteri szemlére.

Így megy ez: ha pl. egy mezei, halandó szülő – most a politikai korrektség kedvéért ne mondjunk vezetéknevet – figyelmen kívül hagyja az iskolai foglalkozások rendjét, arra a törvény teljes szigorával lecsap, még a családi pótlék megvonását is kockáztatja pl. azért, mert az önkormányzat nem segít abban, hogy a lakóhelyétől távoli intézménybe eljusson.

Ha viszont a polgármester bácsinak kedve támad magamagát fényezni kicsit,

különösen, miután a „migráncsozós” alakítása miatt, mondhatni országos közutálatnak örvend, akkor nem annyira számít a tanórai foglakozások rendje. Akkor el lehet térni. Kivált, miután a helyi KLIK vezetőjéből, Stickel Péterből ő csinált valakit, így teljes mértékben a lekötelezettje.

És ekkor jönnek az ilyen, jogállamban megszokott „odaszólogatós” futamok: a polgármesteri hivatal két legfontosabb embere, Isten és Szita Károly után az elsők, Szekeres Alán vagy Mágó Armand, a propagandisták, odaszólnak a KLIK-nek,

amely persze odaszól az iskolák vezetőinek, hogy akció van.

Ja, és még oda kell szólni a helyi média illetékeseinek is, hogy ugrás, mert a nagyfőnök zsenge, gyermeki, víztől csillogó testeket akar látni. Hamvas bőröket, formás lábacskákat.

 

Sírni volna jó.

 

A helyi sajtó persze tudja a dolgát: hogy a látszatra is adjuk valamit, a gyerekek „számot adnak úszástudásukról”. Ez jött a Somogyiból, a Kaposvár Mostból, a Kapos Tv-ből, no meg a csapból.

Egységesen, formára igazítva. Persze mindez véletlen, csak hát nyilván egy srófra jár az agyuk.

És persze, ahogy említettük, mindez egyetlen célt szolgált: elmondani s hálás, gyermeki tekintetekkel illusztrálni, hogy mekkora adomány is személyesen a polgármester bácsitól,hogy úszni tanulhatnak a gyermekek. Igaz, hogy erre külön állami pénz jár, és jószerével nincs olyan önkormányzat – már ahol ez megoldható – ahol hosszú évtizedek óta ne működne ez a program.

Nincs az országban még egy polgármester, aki körül ilyen ostoba és primitív személyi kultusz épült volna ki.

Körülbelül olyan ez, mintha bármely önkormányzati közszolgáltatást – pl. az utcaseprést – személyes jótéteményeként tüntetné fel a városvezető. Már az is ízléstelen, hogy a közpénzből finanszírozott bármely tevékenységet saját fényezésére használja fel, de, hogy erre a gyerekeket és persze a köz pénzéből fenntartott médiát – nos, ez végképp.

Az Oxygen-botrány – köszönhetően a HVG-s, egyébként kaposvári származású Gergely Zsófiának – legalább vert néhány hullámot, szemben az ittenivel. Errefelé így folynak a normális, megszokott medrükben a dolgok – nincs semmi látnivaló.

H. I.

Nyilvánítson véleményt (lájk, komment, megosztás, ilyenek) a KAPOS-T Facebook-oldalán!