Elkeseredett kaposvári autókereskedők kontra kormányhivatal: újabb fejlemények vizsgaállomás-ügyben

A Somogyi megint hozta a formáját – Frissítve!

Nemcsak a kaposvári autós-szakma, de a helyi közélet is felbolydult némileg a múlt hónap közepén az Átlátszó.hu-n megjelent írásunk után, melyben arról számoltunk be, hogy a Kaposvári Regionális Nyomozó Ügyészség eljárást folytat – egyelőre – ismeretlen tettes ellen „hivatali vesztegetés bűntettének gyanúja” miatt, mely a Somogy Megyei Kormányhivatal kebelében működő Kaposvári Műszaki Vizsgáló Állomáson zajlott. Kezdettől biztosak voltunk benne, hogy sokfordulós, nagy visszhangot kiváltó ügy lesz, amit elindítottunk, most sem gondoljuk másképp: összefoglaljuk, mi történt a cikk megjelenése után.

Röviden a lényeg: a gyanú szerint a vizsgáló állomáson „okosba” osztották

az ún. „expressz” engedélyeket, ami nagyjából azt jelenti, hogy aki tejelt a strómanoknak, az 1-2 nap alatt forgalomba helyezhette a külföldről behozott, eladásra szánt járművét, aki nem, az akár 3-4 hetet is kénytelen volt várni. A nyomozás információink szerint kiterjed még a hasonló elvek szerint vizsgáztatott mezőgazdasági gépekre (traktorokra), valamint korábban az USÁ-ból behozott autókra is.

Az Átlátszó-cikk írásakor természetesen megkérdeztük az érintetteket, az ügyészséget

és a kormányhivatalt is – az ügyészség válaszolt, a Neszményi Zsolt által vezetett kormányhivatal a mai napig nem. Pedig a hozzánk eljutott értesülések szerint zajlott az élet: a hosszú ideje hivatalban lévő vezetőtől, az osztályvezetői rangban lévő R. Cs.-tól már korábban megvonták hatáskörei egy részét, ezt a kormányhivatal főosztályvezetője vette át,

nemrég pedig – az írás megjelenése után – a munkaviszonya is megszűnt.

Időrendben a következő „utózönge” egy kilenc fős követői táborral rendelkező Facebook-oldal megjelenése volt, mely a hangzatos „Elkeseredett kaposvári autókereskedők” címet viseli, és sajátos – nyilván szarkasztikusnak szánt – hangnemben reflektál a cikkre, mintha többes szám első személyben az autókereskedők írták volna, akik jellemzően kárvallottjai az ügynek.

 

Az “Elkeseredett kaposvári autókereskedők” című, kilenc fő által követett Facebook-oldal nyitóképe. A posztok kissé verejtékszagú gúnnyal próbálják pellengérre állítani a kaposvári autókereskedőket, akik “felnyomnák az anyjukat öt forintért”, “visszatekerik a kilométerórát”, “meghamisítják a külföldi tulaj aláírását”, stb.

 

Nem nehéz kitalálni, kik lehetnek az oldal létrehozói, csupán azt ajánlanánk

a figyelmükbe: folyik egy ügyészségi nyomozás, amelyben számos tanút, érintettet kihallgattak – a cikk erről szól. Az pedig, ha valaki szorult helyzetében csak úgy általában letolvajozza a teljes kaposvári autókereskedő-társadalmat, nem biztos, hogy célravezető taktika. Még a végén tényleg kiderül valami.

Így fogalmaznak: „…mi is helyt adunk minden olyan információnak, ami a kaposvári autókereskedők viselt dolgaival foglalkozik. Nem baj, ha csak hír értéke van. Izgalmas lesz majd megtudni, hogy kik értékesítik tovább a kocsikat a külföldi tulaj aláírását hamisítva, vagy éppen ki az, aki pofátlan módon hajtja vissza a km órát, stb”. Eddig a pillanatig ugyan még egyetlen ilyen bejegyzés sem született, de izgatottan várjuk a brutális leleplezéseket.

Hangsúlyozzuk: ha egy helyi autókereskedő ellen indít eljárást a rendőrség vagy az ügyészség, és a tudomásunkra jut, beszámolunk róla.

Sorrendben az utolsó, sutaságban, dilettantizmusban dobogós a Somogyi Hírlap

és a kormányhivatal kettősének ügykezelése: ma megjelent a nyomtatott számban egy cikk, mely trükkösen azzal kezdi, hogy „Személyi változás a hivatal közlekedési osztályának élén”, s közli, hogy Bebics János, a Kapos Volán volt vezérigazgatója lesz a közlekedési osztály vezetője február 1-től.

És csak mellékesen, a cikkben elrejtve „tudósít” arról, hogy ügyészségi nyomozás folyik, s nagyjából leírja azt, amit az Átlátszón, a cikkünkben olvasott – természetesen forrásmegjelölés nélkül, ahogy ez a fideszes KESMA-médiabagázs szakmai és erkölcsi pinceszintjén tartózkodó, egykori

kommunista pártapparatcsik által vezetett Somogyi Hírlap esetében magától értetődő.

A cikk egyetlen figyelemre méltó momentuma – s ez sem a Somogyi érdeme – hogy kiderül: a feljelentés(eke)t a maga Neszményi Zsolt kormánymegbízott, ill. a járási hivatal tette. Ennek a történet további alakulásában, úgy gondoljuk, még lesz jelentősége.

H. I.

Frissítés, 2. 4.: Mindig tévedsz, ha azt hiszed, hogy nincs már lejjebb:

a nyomtatott Somogyiban hétfőn megjelent cikkhez képest a Sonline-n aznap este megjelent változatot szabályosan kiherélték: nyilván „helyhiány” miatt kimaradt belőle mindaz, amit az Átlátszóból koppintottak. Csupán egy mondat maradt benne a lényegről, az, hogy a kormánymegbízott és a járási hivatal több feljelentést is tett. Közelebbit azonban azok, akik az internetes változatot olvassák, nem tudhattak meg, nyilván a fideszes propagandagólem, a KESMA nagyobb dicsőségére.


Fontos információ: a Facebook megváltoztatta az Ön által követett oldalak megjelenítését!

Ha tudni akar arról, amit Kaposvár vezetése és az általa uralt cselédmédia elhallgat, csupán annyit kell tennie, hogy Facebook-oldalunkon a „követés” gombra kattintás után állítsa be a „megjelenítés elsőként” opciót!

Így nem veszítjük egymást szem elől! Köszönjük!