Vesztegetés a gépjármű-vizsgaállomáson: három év után már konkrét személyeket gyanúsít a nyomozó ügyészség

A politikai szál köszöni, megvan

Szinte napra pontosan két éve, 2020. január 17-én jelent meg a legnagyobb magyar oknyomozó portálon, az Átlátszó.hu-n az ügyet az ország nyilvánossága elé táró írásunk „Politikai hátszelük lehet a kaposvári műszakivizsga-neppereknek” címmel. A cikkben napvilágot látott, amihez Kaposváron, bár nyílt titok volt, rajtunk kívül senki nem mert hozzányúlni. Akkor azt válaszolta a Központi Nyomozó Főügyészség kérdésünkre, hogy „az eljárás során az ügyészség számos tanút hallgatott ki, és adatszerző tevékenységet folytatott, gyanúsítotti kihallgatásra még nem került sor”. Most, pár napja kelt válaszuk szerint két személy meggyanúsítására került sorvezető beosztású hivatalos személy az előnyért hivatali helyzetével egyébként visszaélve üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmény miatt”. Az ügy tehát, számos bonyodalom után újabb szakaszba lépett.

A történet röviden annyi, hogy 2018-ban „Elkeseredett kaposvári autókereskedők”

aláírással született egy feljelentés, amely leírja az állomáson folyó „korrupciógyanús tevékenységet”, ám jellemző a kaposvári viszonyokra – és a háttérben felsejlő politikai kapcsolatra – hogy először húsznál többen jelezték, hogy aláírják a Nemzeti Védelmi Szolgálatnak címzett levelet, ám többségük végül mégsem adta a nevét.

A levélben leírják, hogy „valakik” a vizsgaállomáson szabályos korrupciós láncot

működtetnek: hogy ne kelljen hetekig-hónapokig várni egy külföldről behozott gépkocsi forgalomba helyezésére, húsz-harmincezer forintért soron kívüli, „expressz” engedélyt lehetett kapni. Az USA-szabványok szerinti autókat pedig már tömegével hozták Kaposvárra, miután híre ment, hogy itt „okosba”, 100-150 ezer forintért bármire forgalmit adnak. Mindez évekig ment, ám végül annyi informális jelzés, panasz érkezett a különböző helyi és országos hatóságokhoz, hogy megindult a nyomozás, mégpedig

hivatalosan a Somogy Megyei Kormányhivatal feljelentése alapján.

Erről, valamint a Kaposvári Műszaki Vizsgáló Állomáson történt vezetőcseréről a KAPOS-T-n kívül csak a Somogyi Hírlap számolt be, ők is úgy, hogy az új vezetőről szóló cikkbe csomagolva, mintegy „mellesleg” megjegyezték, hogy folyik egy büntetőügy is, felhasználva az Átlátszóban megjelent írásunk tényeit, ám mindez az internetes változatban, a Sonline-n már nem kapott nyilvánosságot.

Az eltelt két év során számos alkalommal érdeklődtünk, hol tart az ügy,

de rendre azt a választ kaptuk, hogy megy, de „a folyamatban lévő nyomozás érdekeire tekintettel további részleteket nem áll módunkban közölni”. Az viszont a sok kérdés közül az egyikből kiderült, hogy időközben a Kaposvári Nyomozó Ügyészségről átkerült az ügy – ki tudja, miért – a

Somogy Megyei Rendőr-Főkapitánysághoz, s itt parkolt hosszú hónapokig.

Tegyük hozzá, hogy információink szerint mindkét hatóságnál nagyon sok tanú meghallgatására sor került, és a járvány is nyilvánvalóan hátráltatta némiképp a nyomozást. Nemrég viszont megtudtuk, hogy az ügyet újból (!) visszavette a Kaposvári Nyomozó Ügyészség, s megkeresésünkre a bevezetőben idézett információkkal szolgáltak: „két személy gyanúsítotti kihallgatása történt meg”. Kérdésünknek azt a részét, amely a személyek kilétére irányult, az ügyészség szokás szerint nem erősítette meg, viszont nem is cáfolta.

Az ártatlanság vélelmét szem előtt tartva monogrammal sem jelöljük őket,

bár szakmai körökben – s talán azon is túl – nyílt titok, kikről van szó. Információink szerint a gyanúsítás egyébként telefon- és más, titkosszolgálati eszközökkel végzett lehallgatásokon alapul. A lehetséges politikai szál sem túl bonyolult: adott két egykori gimnáziumi osztálytárs, másrészt egy jól dokumentált rokoni, plusz üzlettársi-baráti kapcsolat.

Utóbbi feltárását – miután egyes, innen-onnan folyton előmászó véglények szerint mi afféle „fideszes újság” volnánk, meghagyjuk „az igazi ellenzéknek”, meg azoknak, akik állítólag egyedüliként számolnak be „Kaposvár elhallgatott híreiről”. Esetleg csináljanak már ők is valamit.

H. I.


Ezt már olvasta?

Vasárnapi vértolulás a Kaposváriakért Egyesület maradványainál: akcióban a kpsvr sötétben lapuló, névtelen rágalmazója