Csak a szokásos vuduzás: hazudik és csúsztat a kpsvr.hu az ellenzéki polgármesterjelölt körüli vitában

Vagy nevezzük inkább FLDR.LMP-nek?

Nem kellett nagy jóstehetség ahhoz, hogy a KAPOS-T híre, mely szerint a Kaposváriakért Egyesület Horváth Ákost kérte fel polgármester-jelöltnek, élénk vitát fog kavarni. Azt azonban nem gondoltuk, hogy ebből is a szokásos vudu-babázás lesz, amelyet olyan jól ismerünk a fideszes cselédmédia napi gyakorlatából. Történt ugyanis, hogy a nemrég indult weboldal, mely magát „az igazság és a valóság” letéteményesének kiáltja ki, újságíró-szakmai szempontból vállalhatatlan, demagóg módon rongyolt neki Kováts Imre DK-s önkormányzati képviselőnek, mondván, „az ellenzék és saját pártja érdekei ellen cselekszik”, mikor kritikai észrevételeket fogalmaz meg közösségi oldalán a friss, még ropogós polgármester-jelölt személyével kapcsolatban.

A kpsvr.hu tartalmainak döntő részét amúgy a police.hu-ról származó kaposvári-somogyi bűnügyi hírek teszik ki – olykor kitér az időjárásra – ritkaság, hogy a közélet terepére merészkedik, s ezzel, jegyezzük meg, csak jót tesz önmagával és az olvasókkal is.

Kezdjük a legfontosabb hamis állítással: nem Kováts Imre hozta nyilvánosságra

azt a tényt, hogy a Kaposváriakért Egyesület felkérte Horváth Ákost polgármester-jelöltnek. Ezt a KAPOS-T írta meg június hetedikén, a Kováts Imre Facebook-posztjának keletkezését megelőző napon. Kováts is csúsztat a posztban, mert Horváth Ákos sem a jelen lévő Hadházy Ákossal, sem a PSZP-vel nem közölt semmit, csupán velem, a KAPOS-T szerkesztőjével.

Miután nem kért diszkréciót, egyértelmű volt számomra, hogy azzal a szándékkal

informált, hogy a KAPOS-T-n keresztül a nyilvánosság is értesüljön a fejleményről. És valóban: a hírt nem követte cáfolat, ill. szemrehányás, hogy „ezt most miért kellett…” A bizonyíték pedig arra, hogy Kováts is a KAPOS-T-ből tájékozódik, az éppen a saját weboldala: egy nappal később, június 8-án kikerült egy cikk, amelyben már kétszer is belinkeli

a KAPOS-T írását, anélkül, hogy a nevünket megemlítené.

A Párt ökle

A vudubaba egyik szeme tehát kiszúrva. A kpsvr.hu (már a címét és a Facebook-követőit is úgy lopta-kunyerálta önálló ötletek híján) azért támadja Kováts Imrét, mert „a DK színeiben, de a párt érdekei ellen politizáló” Kováts „látványosan fúrja az összefogást és a civil szervezet által polgármester-jelöltnek felkért vállalkozót, Horváth Ákost”.

Annyi történt, hogy Kováts Imre írt egy másik cikket, melyben kétségbe vonja a jelölt alkalmasságát azon az alapon, hogy Horváth szerinte „offshore” céget működtet, mert az egyik, a Mad-Day Építő Kft. Újlengyelbe van bejelentve több ezer más, iparűzési adót fizetni nem kívánó vállalkozással.

Ezt Magyarországon legális adóelkerülésnek hívják, és fogalmilag nagyon messze van az offshore-tól.

Kováts Imrének viszont joga van a saját véleményéhez, s ahhoz, hogy – közéleti emberként – ha ő ezt erkölcsileg aggályosnak tartja, ennek hangot adhasson.

Ha erre pl. Fejes István egyesületi elnök, vagy épp az érintett válaszolni kíván – megteheti, s éppenséggel célozgathat arra is, hogy Kováts vajon milyen személyes okokból formált  véleményt. S természetesen megteheti bárki egy véleménycikkben (a nevét aláírva), ám, ha érvként egy újságíró csak annyit tud mondani, hogy fideszes árulással vádol, ill. hogy „a képviselői széke érdekében láthatóan mindenre képes, akár az ellenzéki összefogást is ellehetetlenítené”, az bizony már leginkább

a régi szép, ilyen-olyan diktatúrákra emlékeztet, ahol a sajtó a „Párt ökle” volt.

Egyetlen célja: hogy belefojtsa Kovátsba a szót.

A vudubaba másik szeme pedig azáltal lett kiszúrva, hogy a Bogdán Erik a valódi közzétevő, a KAPOS-T nevét gondosan kerüli, mint ördög a tömjénfüstöt. Volt kitől tanulnia, hiszen ő, a kpsvr szerkesztője, mint tudjuk, a Kaposvár Mostnál szocializálódott, s némi kislányos sértődés nyomán fedezte fel magában az ellenzékit.

Nem nehéz kitalálni az okot: ha leírjuk az igazat, azonnal adódik néhány kellemetlen

kérdés: vajon miért volt ilyen sürgős közölni a nyilvánossággal egy, még egyik oldalról sem elfogadott felkérést? Ki akart kit kész tények elé állítani? Miért pont a KAPOS-T-vel közölte?

Nem véletlenül halasztottuk egy héttel a közzétételt: vártunk egy üzenetet, hogy „természetesen ezt csak neked, négyszemközt mondtam, egyelőre nem publikus”, de semmi. Vártunk arra is, hogy valaki más teszi majd közzé, s nem minket ér a vád, hogy belegázoltunk ebbe finom és kényes egyensúlyokból álló építménybe, amit úgy hívnak, „kaposvári összefogás”. De néma csend volt.

Most áll a bál, és nem azon csattant az ostor, akit illet. Fejes, Felder és a többiek pedig

nem véletlenül hallgatnak: tudják, hogy ezt iszonyúan elb@szták, hiszen a jelöltet alapos előkészítés után, nagy grandezzával, ünnepélyes külsőségek között kellett volna bejelenteni, miután minden fórumon jóváhagyták.

Merthogy ez sem történt meg: nemcsak a DK, de más pártok részéről sem hangzott el az ámen, amint ez a Somogyi cikkéből kiderül.

Mi már csak egyetlen dologra volnánk kíváncsiak: vajon ki az a Paizs Lajos, aki a kpsvr.hu impresszumában, mint felelős kiadó van megnevezve?

H. I.


Fontos információ: a Facebook megváltoztatta az Ön által követett oldalak megjelenítését!

Ha tudni akar arról, amit Kaposvár vezetése és az általa uralt cselédmédia elhallgat, csupán annyit kell tennie, hogy Facebook-oldalunkon a „követés” gombra kattintás után állítsa be a „megjelenítés elsőként” opciót!

Így nem veszítjük egymást szem elől! Köszönjük!