Kaposváriakért Egyesület: tessék mondani, ez már a végleges, vagy lesz még rosszabb is?

A potyautas a csillagos égbe tör – Frissítés!

Az utóbbi időben már szabályos ledorongolások érkeznek a KAPOS-T címére amiatt, hogy keveset foglalkozunk a Kaposváriakért Egyesület fedőnéven futó pártszövetség ügyeivel, s ezért a Facebook népe hetek óta sejtetéseken, cirkalmas, jópofizó modorossággal megfogalmazott pletykákon kénytelen rágódni. Ezúttal sem kívánunk mást tenni, mint a legutóbbi fejleményekről az újságírói etika szabályai szerint hozzáférhető információkat összefoglaljuk, rendszerezzük. Szerintünk ez sem kevés, és gyanítjuk, hogy a KAPOS-T-n kívül másra amúgy sem számíthatnak Kaposvár polgárai.

Miután értesüléseink szerint már több jelölő szervezet is regisztrálta magát

a helyi Választási Bizottságnál (melynek ettől kezdve érdemes figyelni a közleményeit), olvasóink és a közösségi oldalak hozzászólói látható csalódottsággal vették tudomásul, hogy a magát egyetlen esélyesnek kikiáltó, a saját sáncain kívüli világot megbélyegző, kirekesztő, fenyegető pártpaktumról

egyelőre csak sokrétű megosztottságról, belső vitákról szóló híreket hallani.

Bárhogyan is magyarázkodjon, szerintünk ezzel volt összefüggésben, hogy az egyik biztos jelöltnek számító Bokányi László, aki Kaposfüreden indult volna, visszalépett, s úgy gondoljuk, ez indította el a lavinát. Már önmagában az is furcsa volt, hogy Bokányi, bár szörnyen zokon vette az általunk leírt tényeket, nem kérte ki magának azt, hogy a Momentum jelöltje volna, ezzel szemben Bereczki Dávid, a párt – kije is? – mondjuk, „kaposvári embere” hevesen cáfolta.

A korábbi állapot szerint az egyesület kulcs(párt)embereinek mindegyike

– Fejes István elnökön és Horváth Ákos polgármester-jelöltön kívül – indul egyéni körzetben, kivéve Bereczki Dávidot. Ő, a kis libling, aki amúgy egy – a 2018-as parlamenti választási eredmények szerint – másfél százalékos, mindenféle kaposvári szervezeti háttér nélküli pártot képvisel úgy, hogy életkora miatt csak az ifjúsági szervezetbe fért be, fel volt mentve a valódi politikai megmérettetés alól.

Miért? Mert, csak: szegényke, még olyan fiatal.

Nyilván jogosan kérdőjeleződött meg többek számára Bereczki kivételezett helyzete: miért is „jár” neki a kompenzációs listán a biztos bejutó második hely? Miféle képviselő lesz abból a tizenkilenc éves fiatalemberből, aki az eddigi „munkában” az érettségi miatt nem vett részt? Milyen élettapasztalatot, tájékozottságot tud felmutatni? Amúgy pedig tovább fog tanulni Budapesten, s a hírek szerint képviselői mandátumra pedig csupán a momentumos karrierje miatt van szüksége: elnök akar lenni a TizenX ifjúsági szervezetben, mert akkor biztos helye lesz 2022-ben az Országgyűlésben.

Hogy ebben a nagyszerű perspektívában Kaposvár, s az itt élők gondjaikkal,

nyűgeikkel a f@szban sem lesznek? Az az ő bajuk: Dávidka a csillagos égbe tör, pedig hát eredetileg „Kaposváriakért” volna az egyesület neve, ezzel szemben azt látjuk, hogy alig leplezetten országos pártérdekekről szól lényegében körülöttük minden.

Nem csoda, hogy e grandiózus terven azért mások is átláttak,

s egy ponton megkérdőjeleződött a biztos listás bejutás és a macerás, kaposfüredi indulás alóli felmentés is. Ekkor Dávidka csúnyán bedurcizott: közölte, hogy a Momentum azonnal kiszáll az összefogásból, s önálló, tizenkettes (!) listával, polgármesterjelölttel vág neki a választásoknak. Ezen a ponton kell(ene) pár perc szünetet tartani, míg a tisztelt olvasók úrrá lesznek a röhögőgörcsön.

 

Tizenkilenc éves, és rutinos kavarónak képzeli magát: Kováts Imre és Bereczki Dávid a Rotonda teraszán. Kováts szerint programírásról volt szó, aminek csak a Momentum külön indulása esetén volna értelme.

 

Ám az összefogósdi pártjainak egy része, beleértve az elnököt és a jelöltet,

jóízű kuncogás helyett bepánikolt: Bereczki Dávidot „véletlenül” lefotózták Kováts Imrével a Rotonda teraszán „tárgyalás” közben, mely Kováts Facebook-posztja szerint arról szólt, hogy segítsen neki úgymond „programot írni”. A kérdés adódik: miért is kéne neki(k) önálló program, mikor az összefogásnak – állítólag – van (lesz)?

A képet egyébként a Kaposváriakért kamu FB-oldal hozta nyilvánosságra, Kováts pedig szokott exhibicionizmusával szerényen közölte, hogy őt „mint tapasztalt és felkészült képviselőt” kereste meg a Momentum.

A gyermeteg, átlátszó zsarolásnak simán bedőlt a társulat, és megkezdődött a közös

rettegés: „jajmileszmostistenem…” Ekkor kezdődött az újabb és újabb mandátumelosztási verziók kiagyalása, melyek eredményéről viszont csak – egyrészt a „szokásos” kiszivárogtató, Kováts Imre Facebook-posztjából tudunk, valamint a hozzánk eljuttatott névtelen emailekből:

 

A hozzánk eljutott anonim emailek egyike

 

Az ideológia talán az lehet, hogy most már az EP-választás eredményeit próbálták érvényesíteni a listaelosztásnál. Igen ám, de akkor mit keres a Jobbik a harmadik helyen, mikor Kaposváron, ha csak néhány tized százalékkal is, de jobban teljesített az MSZP, tehát a DK és a Momentum után járna nekik a valószínűleg még bejutó harmadik hely?

Csakhogy a megrogyott Jobbik annak ellenére próbálja fújni a passzátszelet,

hogy még arra sem voltak képesek – a Momentummal és az LMP-vel együtt – hogy taggyűlést tartsanak, megerősítendő annak idején Horváth Ákos polgármester-jelöltségét! Csak a DK és az MSZP volt egyáltalán szervezetileg képes arra, hogy testületi döntéssel legitimálja Horváthot, a többieknek kínos beismeréssel lett volna egyenlő egy taggyűlés összehívása.

A Jobbik éppoly indokolatlanul ragaszkodik a harmadik helyhez, mint Felder Frigyes

a tönkrevert, egyszemélyes LMP „korifeusa” a negyedikhez, mely állítólag azért járna neki, mert ő a kampányfőnök. Eszerint nem is tagadják, hogy a KE listája afféle kifizetőhely: zsoldos-szolgálatokért cserébe – már azoknak, akiknek másképp nem megy.

Ebben megint nem nagyon látjuk érvényesülni Kaposvár érdekeit:

sokkal inkább alig leplezett egyéni, egzisztenciális megfontolások sejlenek fel. Az mindenesetre szívderítő, s biztató, hogy eddig a „kirekesztés”, „fenyegetés”, „hátbatámadás”, „paktum” „hazugság”, „széthúzás”, „megosztottság”, s hasonló kifejezések írják le leghívebben a működésüket.

H. I.

Frissítés, 8. 23. 16.00: Bereczki Dávid kérte, hogy írásunkban „javítsuk” a következőket: Már húsz éves. A Momentum kaposvári alapszervezetének elnöke. Nem akar a TizenX elnöke lenni. Indul egyéni körzetben.

Mi ehhez annyit fűznénk hozzá: most érettségizett. A hozzánk eljutott információk alapján a Momentum kaposvári alapszervezete három főből áll, és nemrég alakult. Ha ez nem felel meg a valóságnak, szívesen közöljük a szervezet jegyzőkönyvét, ha eljuttatja hozzánk, természetesen az érzékeny adatokat kitakarva.

Sajnálattal halljuk, hogy nem akar a TizenX elnöke lenni: bizonyára így van, hisz eddigi politikai tevékenységére is az egyenes kiállás, a tiszta beszéd volt jellemző.

És végül az egyéni körzetben való indulásról: nem tudjuk, az érettségi szövegértés része hány pontos lett, de a mondat így kezdődik: „a korábbi állapot szerint”. Tehát Bokányi lemondásáig az volt a helyzet, hogy Bereczki Dávidnak nem volt körzete. Lehet, hogy nem Felder Frigyestől kellett volna leckéket venni értő olvasásból, ő ugyanis egy egész KAPOS-T-ellenes rágalomkampányt épített ebbéli fogyatékosságára.


Fontos információ: a Facebook megváltoztatta az Ön által követett oldalak megjelenítését!

Ha tudni akar arról, amit Kaposvár vezetése és az általa uralt cselédmédia elhallgat, csupán annyit kell tennie, hogy Facebook-oldalunkon a „követés” gombra kattintás után állítsa be a „megjelenítés elsőként” opciót!

Így nem veszítjük egymást szem elől! Köszönjük!