Varieté a zeneiskolában: az „elfogulatlan”, „kiegyensúlyozott” kaposvári média levegőnek nézte Fekete Péter államtitkárt

Pedig még helyi tanácsadója is van

Az alábbiak fényében talán nem alaptalan az az érzésünk, hogy visszavonhatatlanul itt a kampány. Azzal, ahogyan a kaposvári tányérnyaló-iparosok Fekete Péter kulturális államtitkár minapi kaposvári látogatását kezelték, szakmai méltóságuk maradékait is feladták. Úgy tudósítottak ugyanis a Liszt Ferenc Zeneiskola hangszerparkjának szerény bővüléséről, mintha magyar kormány jelenlévő, s nem mellesleg adományozó tagja ott sem lett volna. A beszámolók döntő részét Szita Károly szónoklata alkotta, eleven illusztrációjaként a végtelen szolgalelkűségnek.

Ami a jeles esemény apropóját illeti, nem szeretnénk ünneprontók lenni:

nyilván nagy öröm, hogy a zeneiskola zeneszerszámokat kap „adományként”, bár ez másfelől a dolgok természetes rendjének tűnik. Hovatovább azt is meg kell majd ünnepelni, ha egy oktatási intézménybe tisztítószer, netán kréta-, vagy WC-papír-szállítmány érkezik – minimum egy államtitkár kíséretében.

Az pedig színtiszta cinizmus, hogy a százmilliárdokban fürdő, az adófizetők pénzét tébolyult módon sportberuházásokra – és propagandára – szóró hatalom „államtitkári ügyet” csinál tízmillió forintból. Ne feledjük: Fekete államtitkár valójában miniszter, hiszen minden normális országban, ahol a közélet dolgai nem a grazi specialisták gyógyszerbeállításain múlnak, a kulturális ügyeket miniszter szokta igazgatni.

Tíz millióért pedig egyik-másik kaposvári főorvos, vagy szobafestő vállalkozó sem hajol le, nemhogy egy miniszter.

Nyilván azért szerencséltette Fekete úr szerény városunkat, mert itt állomásozik kedvence, Fülöp Péter színigazgató, aki persze maga is ott volt a jeles eseményen. Azt, hogy Fülöp úr csupán államtitkári kabinettanácsadó lett miniszteri biztos helyett, már nem volt akkora hír: csupán a Válasz.hu cikkének egy félmondatából tudtuk meg.

A vendéglátók persze, sejtelmünk sincs, kinek a sugallatára, kitettek magukért:

azt hinné a földhözragadt halandó, hogy egy zeneiskolai örömünnepen a növendékek fognak zenélni. Persze megvolt ez is, de, hogy az illusztris vendég ne unatkozzon, beiktattak egy virtigli varietészámot egy akrobata párral: flitteres, testhezálló ruhák, forgások, emelések, spiccek, hepp-ollé – mint a cirkuszban.

 

Zeneiskolai varietészám a magaskultúra jegyében: Liszt Ferenc a falról kissé borús arccal figyeli a produkciót.

 

Mert, ha nem tudná valaki: Fekete Péter államtitkár, „kultuszminiszter”

eredeti foglalkozására nézve cirkuszművész, bűvész – Fideszéknél ő hivatott a kultúra csúcsvezetésére. Ennélfogva viszont nem várható el tőle – legalábbis a vendéglátók szerint – hogy átadja magát a műélvezetnek, ha csupán

Brahms, Schönberg, vagy Kurtág a repertoár. Kell valami fogyasztható is.

Ami azonban – nekünk legalábbis – még inkább szemet szúrt, hogy a helyi cselédsajtó jelentős része abszolúte semmibe vette Fekete Péter államtitkárt. Finoman szólva is hiányos volt a beszámolójuk: régi barátunk, Gelencsér Attila Facebook-oldaláról alaposabb képet kaptunk az eseményről, mint a „hivatásosoktól”.

Ő szegény kénytelen magát menedzselni, mert a Szita-médiában bizony nem sokszor rúg labdába. Ezzel persze mi kiegyeznénk, az viszont már több mint primitív, mondhatnánk a legalja, hogy a Kapos Tv híradójában és a Kaposvár Most videotudósításaiban egy szó, egy villanásnyi kép nem sok, annyi sincs a magas államtitkár-vendégről – Szita Károly nyomasztó jelenléte uralja mindkét kis mesterművet.

Fel vagyunk háborodva Bástya elvtárs nevében is: „… már meg sem akarják gyilkolni?”

Megszokhattuk, hogy Gelencsér képviselőnek nem terem sok babér a helyi médiában – minden rosszban van valami jó – de, hogy egy Kaposvárra hivatalosan ellátogató kormánytagot levegőnek nézzenek, nos, eddig nem sokszor fordult elő.

Szita Károly hangszereket adományozott, magvas gondolatokat osztott meg, majd mindezt megköszönte saját nevében saját magának. Izgalmas kampányidőszaknak nézünk elébe.

H. I.


Fontos: a Facebook megváltoztatta az Ön által követett oldalak megjelenítését!

Ha tudni akar arról, amit Kaposvár vezetése és az általa uralt cselédmédia elhallgat, csupán annyit kell tennie, hogy Facebook-oldalunkon a „követés” gombra kattintás után állítsa be a „megjelenítés elsőként” opciót!

Így nem veszítjük egymást szem elől! Köszönjük!